Wykonanie
Powoli zbliża się zima, przez co coraz częściej mam ochotę na coś słodkiego :)Tym razem postanowiłem wykorzystać papilotki, które od około roku leżą nieużywane w szufladzie i zrobiłem muffiny - czyli mówiąc po polsku: babeczki.Jednak, żeby było ciekawiej babeczki były
czekoladowe i dodatkowo wypełnione kawałkami
banana. Mniam!
Składniki:- Pół kostki
masła- 2 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
cukru pudru- 1 szklanka
mleka- 1
jajko- 4 czubate łyżki
kakao naturalnego- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 dojrzałe
bananySposób przygotowania:
Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.
Banana obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki w zależności od tego, jakiej wielkości babeczki będziemy piec kroimy na połówki lub ćwiartki(im większe babeczki, tym większe mogą być kawałki
banana).Wsypujemy do miski
mąkę,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia. Następnie wbijamy
jajko, wlewamy
mleko i ostudzone
masło i wszystko razem miksujemy lub mieszamy. Masa nie musi być gładka.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Następnie napełniamy kolejno wszystkie papilotki do połowy(mi z tej ilości ciasta wyszło około 15 średnich babeczek).Teraz na ciasto kładziemy kawałki
banana i zalewamy foremki, tak żeby przykryć
banana, ale żeby ciasto nie wypełniało całej foremki.tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.Gotowe można jeść same, posypane
cukrem pudrem, lub polane sosem
waniliowym z tego przepisu .