Ciasto jest delikatne i przesycone smakiem bananów. Ten chlebek bananowy może być doskonałym śniadaniem, zabrany do pracy będzie wyśmienicie smakował do kawy i dostarczy energii na długie godziny.Składniki na blaszkę 15 x 25:Jasne ciasto:3 jajka3/4 szklanki cukru pudru1,5 szklanki mąki pszennej3 łyżki cukru waniliowego1/2 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki gęstego jogurtuCiemne ciasto:1 jajko1/3 szklanki oleju1 łyżeczka kakao2 łyżki cukru pudru2 łyżki mąki pszennej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:3 dojrzałe bananycukier puder do posypaniamasło do natłuszczenia formybułka tarta do wysypania formyPrzygotowanie:Jasne ciasto: Do miski wbijam jajka, trzepaczką ubijam je z cukrem waniliowym i pudrem, dodaję olej, proszek do pieczenia i jogurt. Mieszam, dodaję stopniowo mąkę. Przelewam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Obrane banany kroję w 1-cm plastry, oprószam mąką i układam na powierzchni ciasta.Ciemne ciasto: Mieszam wszystkie składniki podobnie jak przy cieście jasnym, gotową masę wykładam na banany. Piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni C.Przepis autorski.