Wykonanie

Za oknem zrobiła się prawdziwa jesień. I do domu zagląda szary, zimny świat. Dlatego trzeba dodać życiu odrobinę
słodyczy i ogrzać zziębnięte serducha. Dlatego u nas na drugie śniadanie pyszne racuchy z
bananami . Takie, które zawsze się udają. Przepis od mojej Mamy
Halinki, więc na słowo uwierzcie, że są pyszne, jak wszystko co przygotowuje moja Mama:) :) Racuchy dedykuje moim ulubionym Hurkalątkom :) :) :) i tym małym i tym dużym :) Częstuje Ich i Was wirtualnie :)Składnik:1 duży
kefir lub
jogurt naturalny (500g)2
jaja2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
miodu lub
cukru brązowego2 duże
banany lub opcjonalnie 3
jabłka lub 3
gruszkiolej rzepakowy do smażeniaZ podanych składników wychodzi około 30 średniej wielkości racuchów, jesli przygotowujecie je tylko dla siebie lub dla dwóch osób można zmniejszyć liczbę składników o połowę.Przygotowanie:Do jednego naczynia wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia, wlewamy
kefir,
miód i
żółtka jaj.Do drugiego naczynia wkładamy
białka jaj.Miksujemy
białka na sztywną pianę.Następnie miksujemy w drugim naczyniu pozostałe składniki, gdy utworzą jednolitą masę,dodajemy do nich ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.Na końcu dodajemy pokrojone w małe kawałeczki
owoce. Ja dodałam
banany, nie obierałam ich wczesniej ze skórki, żeby nie ściemniały.
Gruszki lub
jabłka można obrać ze skórki i pokroić wcześniej.Gdy ciasto na racuchy jest już gotowe, wlewamy na patelnię
olej rzepakowy.
Oleju trzeba wlać więcej tak żeby racuszki się w nim delikatnie zanurzyły. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron do zarumienienia.Gotowe racuszki możemy podawać na wiele sposobów. Dziś jedliśmy je z
cukrem pudrem i
jogurtowym sosem z
cynamonem (
jogurt jabłkowy plus
cynamon), ale świetnie smakują też z
konfiturami domowej roboty, płynną
czekoladą, nutellą lub same bez żadnych dodatków. Wybór należy do was.Smacznego :)Usmażcie koniecznie, bo cudownie rozgrzewają jesienią i zimą :) :)P.s.: Nie obawiajcie się, że racuchy będą tłuste.
Olej rzepakowy to bardzo zdrowy tłuszcz, ponieważ zawiera zdrowe kwasy, więc mozna jeść go na zdrowie, bo to źródło cennych składników :)Więcej na jego temat dowiecie się tutaj http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/