ßßß Cookit - przepis na Racuchy z bananami

Racuchy z bananami

nazwa

Wykonanie

Za oknem zrobiła się prawdziwa jesień. I do domu zagląda szary, zimny świat. Dlatego trzeba dodać życiu odrobinę słodyczy i ogrzać zziębnięte serducha. Dlatego u nas na drugie śniadanie pyszne racuchy z bananami . Takie, które zawsze się udają. Przepis od mojej Mamy Halinki, więc na słowo uwierzcie, że są pyszne, jak wszystko co przygotowuje moja Mama:) :) Racuchy dedykuje moim ulubionym Hurkalątkom :) :) :) i tym małym i tym dużym :) Częstuje Ich i Was wirtualnie :)
Składnik:
1 duży kefir lub jogurt naturalny (500g)
2 jaja
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki miodu lub cukru brązowego
2 duże banany lub opcjonalnie 3 jabłka lub 3 gruszki
olej rzepakowy do smażenia
Z podanych składników wychodzi około 30 średniej wielkości racuchów, jesli przygotowujecie je tylko dla siebie lub dla dwóch osób można zmniejszyć liczbę składników o połowę.
Przygotowanie:
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy kefir, miód i żółtka jaj.
Do drugiego naczynia wkładamy białka jaj.
Miksujemy białka na sztywną pianę.
Następnie miksujemy w drugim naczyniu pozostałe składniki, gdy utworzą jednolitą masę,dodajemy do nich ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Na końcu dodajemy pokrojone w małe kawałeczki owoce. Ja dodałam banany, nie obierałam ich wczesniej ze skórki, żeby nie ściemniały. Gruszki lub jabłka można obrać ze skórki i pokroić wcześniej.
Gdy ciasto na racuchy jest już gotowe, wlewamy na patelnię olej rzepakowy. Oleju trzeba wlać więcej tak żeby racuszki się w nim delikatnie zanurzyły. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Gotowe racuszki możemy podawać na wiele sposobów. Dziś jedliśmy je z cukrem pudrem i jogurtowym sosem z cynamonem (jogurt jabłkowy plus cynamon), ale świetnie smakują też z konfiturami domowej roboty, płynną czekoladą, nutellą lub same bez żadnych dodatków. Wybór należy do was.
Smacznego :)
Usmażcie koniecznie, bo cudownie rozgrzewają jesienią i zimą :) :)
P.s.: Nie obawiajcie się, że racuchy będą tłuste. Olej rzepakowy to bardzo zdrowy tłuszcz, ponieważ zawiera zdrowe kwasy, więc mozna jeść go na zdrowie, bo to źródło cennych składników :)
Więcej na jego temat dowiecie się tutaj http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2013/09/racuchy-z-bananami.html