ßßß
Najprostsza szarlotka na świecie. Proste ciasto, uprażone jabłka, piana z białek. Prosto i pysznie. Polecamy :)Potrzebujesz:Ciasto:2 szklanki mąki,200 g masła,4 żółtka,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg jabłek (np. szara reneta),Piana:4 białka,1 filiżanka brązowego cukruWykonanie:Nastaw piekarnik na 180 stopni C.Zagnieć ciasto ze wszystkich składników (można w malakserze). Gotowe ciasto podziel na dwie części.Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij jedną częścią ciasta a następnie włóż ją do lodówki. Pozostałe ciasto owiń w folię i włóż do zamrażalnika.Jabłka obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnuszka, podlej odrobiną wody i dodaj kilka kropli olejku lub aromatu migdałowego. Jabłka gotuj na małym ogniu około 15 minut. Kiedy są gotowe pozostaw je do przestudzenia. Kiedy jabłka są lekko przestudzone, wyjmij blachę z lodówki i przełóż owoce na warstwę ciasta.Z białek ubij sztywną pianę. Wyłóż ją na jabłka, wierzch posyp brązowym cukrem. Wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzyj je na tarce bezpośrednio na pianę. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut.Szarlotka najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem lodów.
Smacznego!