Wykonanie
Najprostsza szarlotka na świecie. Proste ciasto, uprażone
jabłka, piana z
białek. Prosto i pysznie. Polecamy :)Potrzebujesz:Ciasto:2 szklanki
mąki,200 g
masła,4
żółtka,2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg
jabłek (np. szara reneta),Piana:4
białka,1 filiżanka
brązowego cukruWykonanie:Nastaw piekarnik na 180 stopni C.Zagnieć ciasto ze wszystkich składników (można w malakserze). Gotowe ciasto podziel na dwie części.Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij jedną częścią ciasta a następnie włóż ją do lodówki. Pozostałe ciasto
owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnuszka, podlej odrobiną
wody i dodaj kilka kropli
olejku lub
aromatu migdałowego.
Jabłka gotuj na małym ogniu około 15 minut. Kiedy są gotowe pozostaw je do przestudzenia. Kiedy
jabłka są lekko przestudzone, wyjmij blachę z lodówki i przełóż
owoce na warstwę ciasta.Z
białek ubij sztywną pianę. Wyłóż ją na
jabłka, wierzch posyp
brązowym cukrem. Wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzyj je na tarce bezpośrednio na pianę. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut.Szarlotka najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem
lodów.
Smacznego!