Wykonanie

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo.Jabłecznik13 łyżek
mąki250 g
masła4
jajka (
białka +
żółtka)1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 kg kwaśnych
jabłekszklanka
cukruZ
mąki,
masła,
żółtek i
proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku.Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte
jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta.
Białka ubijamy z
cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.



* Blacha powinna być o pojemności większej niż prodiż. Dla niezorientowanych ma on pojemność 3 , 5 litra.