ßßß
            
        
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam jabłeczniki. Właśnie teraz w środku zimy naszła mnie ochota na takie cudo.Jabłecznik13 łyżek mąki250 g masła4 jajka (białka + żółtka)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 kg kwaśnych jabłekszklanka cukruZ mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół.Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku.Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta.Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
