Składniki:270g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)140 g brązowego cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka przyprawy do pierników150ml puree z dyni lub jabłek125ml oleju rzepakowegołyżka melasy np. z chleba świętojańskiego 2 jaja2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkępłatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.W drugim naczyniu rozmącić jajka, dodać olej rzepakowy, puree oraz melasę. Połączyć suche składniki z mokrymi, krótko wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać gruszki. Ciasto nakładać do foremek do pieczenia muffinek. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Babeczki piec do tzw. "suchego patyczka" (ok. 20-25 minut w 200 stopniach).Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego często stosuję go w swoich wypiekach.Przepis przygotowałam do konkursu "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego".