Wykonanie

Uwielbiam
mieć w domu coś pysznego, coś wyjątkowego i smacznego dla niespodziewanych gości. Pełnoziarniste
dyniowe ciasteczka z dużą ilością ziaren, z dodatkiem
miodu, rozgrzewającego
imbiru i
kardamonu.
Ciasteczka można po upieczeniu przechowywać z metalowej puszcze nawet do dwóch tygodni. Jak w domu pojawią się niespodziewani goście, możecie uraczyć ich do
kawy błogimi
ciasteczkami ;-)Nie dość, że zdrowe to jeszcze trudno się od nich oderwać!;-)Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 700 g
mąki pełnoziarnistej + na podsypanie- 150 g
miodu płynnego- 2
jajka- 1
żółtko- 180 g
masła- 3 łyżki
jogurtu naturalnego- szklanka puree z dyni piżmowej- 3 łyżki posiekanych
migdałów- 3 łyżki posiekanych
orzechów- 3 łyżki ziaren z dyni-
przyprawy:
cynamon,
kardamon,
imbir- 3 -4 łyżki
cukru brązowego- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
WYKONANIE:-
dynię piżmową upiecz w piekarniku do miękkości, miąższ zmiksuj blenderem na gładką masę- puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej to masa będzie bardziej wodnista i wtedy musicie dodać więcej
mąki do ciasta na
ciasteczka- wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto (pamiętaj
masło musi być prosto z lodówki)- ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto kruche, czyli być plastyczne- ciasto włóż do lodówki na 3 godziny- po tym czasie wałkujemy na blaty grubości 3-4 mm, kroimy w dowolne kształty-pieczemy w nagrzanym piecu przez 25 - 30 minut (temp. 200 stopni C)Smacznego!

Przepis zgłaszam do konkursu na portalu durszlak.pl , w akcji:Moje wypieki i desery na każdą okazjęhttp://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki