Wykonanie
Nie miałam jej w planach, ba nawet do niedzieli nie wiedziałam, że taka istnieje. Kiedy zobaczyłam cudowny wpis Anny nie mogłam się oprzeć i w kilka chwil zagniotłam ciasto. Zjedliśmy po kawałeczku i muszę powiedzieć, że jest obłędna.

Składniki:350 g
mąki150 g
cukru pudru2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
masła2 łyżki
mioduprzyprawa piernikowa1 słoik powideł1 szklanka drobno pokrojonych
bakalii (dałam mincemeat)1/2 szklanki mielonych
orzechów1
żółtko do posmarowania

Wykonanie:Z
mąki,
proszku do pieczenia,
cukru pudru, 2
jajek,
masła,
miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane
bakalie wymieszane ze zmielonymi
orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić i zwinąć pod spód. Posmarować z wierzchu
żółtkiem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki
czemu rolada zmięknie.

/wydrukuj przepis/