ßßß
Składniki:350 g mąki150 g cukru pudru2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka masła2 łyżki mioduprzyprawa piernikowa1 słoik powideł1 szklanka drobno pokrojonych bakalii (dałam mincemeat)1/2 szklanki mielonych orzechów1 żółtko do posmarowania
Wykonanie:Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić i zwinąć pod spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki czemu rolada zmięknie.
/wydrukuj przepis/