ßßß
Uwielbiam jagody! Zwłaszcza pieczone, więc dzisiaj nic innego, jak właśnie placek. Ja go nazywam "zdrowym", choć maniacy liczenia kalorii tak by go nie nazwali na pewno. Nadal ma w sobie jajko, cukier i mąkę - ale za to również płatki owsiane, jogurt naturalny i miód. I mnóstwo owoców.(2 foremki 6,5cm x 20cm)60g masła80g brązowego cukru1 jajko100g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100ml jogurtu naturalnego1 łyżka miodugarść płatków owsianychgarść jagód
Ubić masło z cukrem. Dodać jajko. Ubijać na małych obrotach, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z jogurtem. Dodać płatki owsiane, łyżkę miodu i wymieszać. Wlać ciasto do foremek (uprzednio posmarowanych masłem) i położyć na wierzch jagody. Posypać płatkami owsianymi. Piec 40-45 minut w 165 stopniach.Smacznego!