ßßß
Składniki:1/4 szklanki oleju1-1,2 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części2,5 cm kawałek imbiru, obranego4 ząbki czosnku, obrane2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki suszonego Chili4 łyżki stołowe mielonych migdałów1/2 szklanki wody2 cebule, posiekane5 ziaren kardamonu (nasionka z roztłuczonych ziarenek)1/2 łyżeczki cynamonu2 liście laurowe4 goździki250 ml greckiego jogurtu250ml bulionu z kury125 ml śmietany kremówki1/2 szklanki rodzynek sułtańskich1 łyżeczka garam masala1 łyżka stołowa cukru1 łyżeczka soli3/4 szklanki płatków migdałowych do przybraniaNa dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka z obu stron w kilku turach. Odstawić. Na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę z kardamonem, cynamonem, liśćmi laurowymi i goździkami, aż wszystko nabierze koloru.Imbir, czosnek, kumin, kolendrę i chilli zmiksować. Dodać mielone migdały i wodę, ponownie zmiksować. Mieszankę dodać do cebuli i zagotować. Mieszając dodać jogurt by powstał gęsty sos, następnie bulion, kremówkę i rodzynki. Do sosu przełożyć kurczaka i posypać przyprawą garam masala, cukrem i solą. Przykryć i gotować około 20min, aż mięso będzie bardzo miękkie. Odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem podgrzać i posypać migdałami. Najlepsze odgrzane na drugi dzień gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.Podawać z ryżem. Smacznego!