Wykonanie

W naszym rodzinnym domu nie było tradycji spożywania zimnych zup. Ja je dopiero odkrywam i chcę przekazać je najmłodszym, aby oni później smakowali w czasie upałów. Wg mnie ratują życie, a już na pewno poprawiają samopoczucie w tym okresie letniej aury;-)Dzisiaj chcę zaproponować rosyjską okroszkę. Lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki dodatkowi kwasu
chlebowego gasi pragnienie i zaspakaja głód.Chłodnik rosyjski – „okroszka” – jest daniem narodowym , istniejącym co najmniej od 8 stuleci. Zalewano drobno posiekaną
rzodkiew czarną i
cebulkę kwasem lub
kefirem.
Potem zaczęto dodawać inne składniki, wszystkie były drobno posiekane, stąd wynikła nazwa: „okroszka” od czasownika „kroszyt”, czyli siekać.Źródło: http://polish.ruvr.ru/2012_06_27/79513294/

Składniki (8-10 porcji):1- 2
ogórki zielone lub duże wyrośnięte gruntowe,1 pęczek
rzodkiewek,4 ugotowane w mundurkach średnie
ziemniaki,1 pęczek
szczypiorku,1 pęczek
koperku,4
jajka,150 g
piersi z kurczaka ( można dodać
szynki lub
kiełbasy szynkowej),1 litr kwasu
chlebowego,500 ml
śmietany kwaśnej,
bulion drobiowy lub warzywny,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Mięso ugotować w
bulionie, wystudzić, pokroić w drobną kosteczkę.
Jajka ugotować i również pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić resztę składników, posiekać na bardzo drobno
szczypiorek i
koperek. Zalać wszystko kwasem
chlebowym i
śmietaną. Doprawić
solą i
pieprzem. Schłodzić w lodówce przez około 12h .