ßßß
W naszym rodzinnym domu nie było tradycji spożywania zimnych zup. Ja je dopiero odkrywam i chcę przekazać je najmłodszym, aby oni później smakowali w czasie upałów. Wg mnie ratują życie, a już na pewno poprawiają samopoczucie w tym okresie letniej aury;-)Dzisiaj chcę zaproponować rosyjską okroszkę. Lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki dodatkowi kwasu chlebowego gasi pragnienie i zaspakaja głód.Chłodnik rosyjski – „okroszka” – jest daniem narodowym , istniejącym co najmniej od 8 stuleci. Zalewano drobno posiekaną rzodkiew czarną i cebulkę kwasem lub kefirem. Potem zaczęto dodawać inne składniki, wszystkie były drobno posiekane, stąd wynikła nazwa: „okroszka” od czasownika „kroszyt”, czyli siekać.Źródło: http://polish.ruvr.ru/2012_06_27/79513294/
Składniki (8-10 porcji):1- 2 ogórki zielone lub duże wyrośnięte gruntowe,1 pęczek rzodkiewek,4 ugotowane w mundurkach średnie ziemniaki,1 pęczek szczypiorku,1 pęczek koperku,4 jajka,150 g piersi z kurczaka ( można dodać szynki lub kiełbasy szynkowej),1 litr kwasu chlebowego,500 ml śmietany kwaśnej,bulion drobiowy lub warzywny,sól, pieprz.Przygotowanie:Mięso ugotować w bulionie, wystudzić, pokroić w drobną kosteczkę. Jajka ugotować i również pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić resztę składników, posiekać na bardzo drobno szczypiorek i koperek. Zalać wszystko kwasem chlebowym i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce przez około 12h .