Wykonanie

Doskonała propozycja na biesiadowanie przy
piwku czy
winku z przyjaciółmi. Dipy nadają się na każdą
porę roku. Trudno zdecydować, który najlepszy, bo każdy inny. Są tematem do dyskusji;-) Jedno wiem, smakowanie każdego z osobna wciąga jak paluszki.

Myślę, że przyda Wam się moja propozycja, bo sama zawsze mam problem przed imprezą,co podać;-) Można zaserwować z
pieczywem lub
krakersami. Również okoliczność podania dowolna. Może być starterem przed daniem głównym lub przegryzką przy pogaduchach.No to co? Imprezę czas zacząć;-)

Składniki:Dip
paprykowy:2-3
papryki czerwone,kostka
fety,1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
paryka słodka w proszku,1 łyżeczka
soku z cytryny,
Paprykę umyć i włożyć do nagrzanego peikarnika do 180 stopni. Piec do momentu, aż skórka sczernieje. Wyciągnąć i włożyć do worka foliowego. Po wystygnięciu ściągnąć skórkę i oczyścić z pestek. Blenderem zmiksować wszystkie składniki. Doprawić. Schłodzić przed podaniem w lodówce.3
filety śledziowe,2
jajka ugotowane na twardo,1 kromka
żytniego chleba bez skórki,1
jabłko,1
cebula,1/2 łyżeczki
cuktu,1 łyżeczka
oleju,1 łyżeczka
octu winnego.
Śledzie wymoczyć w wodzie przez conajmniej 1h. Odcedzić, wysuszyć i pokroić w drobne kawałki.
Chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć i wrzucić do
śledzi. Pokroić
jabłko,
jajka i
cebulę. Wszystko wymieszać w malakserze, ale tak, żeby były wyczuwalne kawałeczki pasty. Doprawić
cukrem,
olejem i
octem. Schłodzić przed podaniem w lodówce. Idealnie smakuje do wódeczki:-)2
bakłażany,2 łyżki
soku z cytryny,2 łyżki pasty tahini,2 ząbki
czosnku,2 łyżki
oliwy,
sól.Upiec
bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu, aż będą miękkie. Ostudzić, przekroić na połówki i wybrać miąższ do miski. Zalać
sokiem z cytryny, żeby nie sczerniał. Dodać pozostałe składniki i rozgnieść dobrze widelcem. Skropić
oliwą. Schłodzić przed podaniem w lodówce.Podawać dipy z
pieczywem lub
krakersami.