Wykonanie
Kiedyś
jadłam u mojej przyjaciółki Izy
bakłażany faszerowane. Nie wiem do końca, co było w farszu, ale na pewno była
feta i bardzo mi smakowało. Magdalena natomiast, moja druga szalona przyjacióła, ostatnio kusiła
widokiem nadziewanych
bakłażanków na FB. Ślina mi pociekła do samej ziemi ;) więc nie było na co czekać i nad czym się zastanawiać tylko trzeba się było brać do roboty.a

Składniki:2 średnie
bakłażany30 dag
mięsa mielonego wieprzowo - wołowegopół
czerwonej paprykipół puszki
pomidorów16 kosteczek
sera feta16 czarnych
oliwek1
cebula1 ząbek
czosnkuolej lub
oliwa do smażenia
sól,
pieprzpół łyżeczki
cukrupół łyżeczki zmielonej
słodkiej paprykipietruszka do dekoracji

Przygotowanie:
Bakłażany umyć i rozciąć wzdłuż na 2 połowy. Pomagając sobie nożem i łyżką wydrążyć, zostawiając przy skórce z każdej strony około 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kosteczkę a
bakłażany delikatnie osolić i odstawić.
Paprykę i
cebulę również drobno poszatkować. Na
oliwie zeszklić
cebulę i
czosnek, dodać miąższ z
bakłażana oraz
paprykę i przesmażyć. Jako następne do farszu dodać
mięso mielone i odczekać aż się dobrze udusi z warzywami. Ostatnie wlać
pomidory, po czym przyprawić całość
solą,
pieprzem,
papryką i
cukrem. Wszystko razem trzymać na małym ogniu około 10-15 minut. Połówki
bakłażanów wytrzeć ręcznikiem papierowym z
soli i soku, który puściły. W każdą połówkę włożyć farsz, a u góry położyć po 4 kawałki
fety i 4
oliwki.
Bakłażany zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować listkami
pietruszki.

Życzę bardzo SMACZNEGO!