ßßß
Chciałabym zaproponować nietypową lasagne. Odmienność jej polega na zamianie części płatów makaronowych plastrami bakłażanów, co niewątpliwie działa na korzyść, gdyż obniża jej kaloryczność;-).
Nieustannie eksperymentując postanowiłam pójść dalej i użyłam wędzonego pstrąga jako jednej z warstw. Pieczone pomidory uzupełniły pięknie danie, a ser camembert dołożył swoje „3 grosze”, niewątpliwie podkreślając i wyostrzając smak. W rezultacie powiem Wam, że wrażenia smakowe odbierane przy jedzeniu znacznie przewyższyły te oczekiwane, których się spodziewałam.
Składniki (dla 2 osób):4 płaty makaronu lasagne,300 g wędzonego fileta z pstrąga,500 g pomidorków cherry,2-3 ząbki czosnku,1 spory bakłażan lub 2 małe,oliwa z oliwek extra virgin,sól, pieprz,pół pęczka świeżej bazylii,ser Aksamitny Camembert Turek,rukola do dekoracji,sos beszamelowy:0, 5 litra mleka,100 ml bulionu warzywnego,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki masła,4-5 pomidorów suszonych w oliwie,sól.Przygotowanie:Makaron lasagne obgotować chwilę w słonej wodzie, wrzucając po 2 płaty do garnka, żeby się nie posklejały. Przelać zimną wodą i odstawić. Bakłażany pokroić w plastry wzdłuż, posolić i odstawić na 20 minut, po czym spłukać, osuszyć i posmarować każdy plaster oliwą. Podpiekać w piekarniku w temp. 190 stopni C, do lekkiego przyrumienienia. Pomidorki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posypać solą, pieprzem, listkami bazylii (odłożyć kilka do dekoracji), wrzucić obrane ząbki czosnku i podpiekać około 30 minut, w tej samej temperaturze, co bakłażany. Po tym czasie tłuczkiem do ziemniaków wszystko zmiażdżyć, aby powstał gęsty sos.Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i rozprowadzić delikatnie z mlekiem dolewając go stopniowo, żeby nie powstały grudki. Na koniec dolać bulion, pokrojone i odcedzone z oleju suszone pomidory. Ewentualnie sos doprawić solą.Formę do zapiekania wysmarować oliwą, położyć 2 płaty makaronu (lub jeśli pieczemy w dwóch osobnych naczyniach - 1), na to rozsypać połowę pstrąga. Kolejną warstwą układać: bakłażany, a na nich połowę pieczonych pomidorów. Wszystko zalać połową sosu beszamelowego. Dokładnie powtórzyć warstwy. Na sam koniec ułożyć plastry sera camembert i zapiekać około 30 minut w piekarniku, w temp. 190 stopni C. Gotową lasagne udekorować listkami bazylii i rukoli.Smacznego!