Wykonanie

Chciałabym zaproponować nietypową lasagne. Odmienność jej polega na zamianie części płatów
makaronowych plastrami
bakłażanów, co niewątpliwie działa na korzyść, gdyż obniża jej kaloryczność;-).

Nieustannie eksperymentując postanowiłam pójść dalej i użyłam wędzonego
pstrąga jako jednej z warstw. Pieczone
pomidory uzupełniły pięknie danie, a
ser camembert dołożył swoje „3 grosze”, niewątpliwie podkreślając i wyostrzając smak. W rezultacie
powiem Wam, że wrażenia smakowe odbierane przy jedzeniu znacznie przewyższyły te oczekiwane, których się spodziewałam.

Składniki (dla 2 osób):4 płaty
makaronu lasagne,300 g wędzonego fileta z
pstrąga,500 g
pomidorków cherry,2-3 ząbki
czosnku,1 spory
bakłażan lub 2 małe,
oliwa z oliwek extra virgin,
sól,
pieprz,pół pęczka świeżej
bazylii,
ser Aksamitny
Camembert Turek,
rukola do dekoracji,
sos beszamelowy:0, 5 litra
mleka,100 ml
bulionu warzywnego,2 łyżki
mąki pszennej,2 łyżki
masła,4-5
pomidorów suszonych w
oliwie,
sól.Przygotowanie:
Makaron lasagne obgotować chwilę w słonej wodzie, wrzucając po 2 płaty do garnka, żeby się nie posklejały. Przelać zimną
wodą i odstawić.
Bakłażany pokroić w plastry wzdłuż, posolić i odstawić na 20 minut, po czym spłukać, osuszyć i posmarować każdy plaster
oliwą. Podpiekać w piekarniku w temp. 190 stopni C, do lekkiego przyrumienienia.
Pomidorki włożyć do naczynia żaroodpornego, polać
oliwą, posypać
solą,
pieprzem, listkami
bazylii (odłożyć kilka do dekoracji), wrzucić obrane ząbki
czosnku i podpiekać około 30 minut, w tej samej temperaturze, co
bakłażany. Po tym czasie tłuczkiem do
ziemniaków wszystko zmiażdżyć, aby powstał gęsty sos.Na patelni rozpuścić
masło, wsypać
mąkę i rozprowadzić delikatnie z
mlekiem dolewając go stopniowo, żeby nie powstały grudki. Na koniec dolać
bulion, pokrojone i odcedzone z
oleju suszone pomidory. Ewentualnie sos doprawić
solą.Formę do zapiekania wysmarować
oliwą, położyć 2 płaty
makaronu (lub jeśli pieczemy w dwóch osobnych naczyniach - 1), na to rozsypać połowę
pstrąga. Kolejną warstwą układać:
bakłażany, a na nich połowę pieczonych
pomidorów. Wszystko zalać połową
sosu beszamelowego. Dokładnie powtórzyć warstwy. Na sam koniec ułożyć plastry
sera camembert i zapiekać około 30 minut w piekarniku, w temp. 190 stopni C. Gotową lasagne udekorować listkami
bazylii i
rukoli.Smacznego!