ßßß
Składniki dla 2 osób:10 kromek pieczywa pszennego150 ml oliwy2 - 3 ząbki czosnku500 g pomidorków koktajlowychbazyliarukolasól i pieprzPrzygotowanie:Czosnek wyciskamy praską do szklaneczki z oliwą. Odstawiamy na trochę, żeby smaki się „przegryzły” (przynajmniej 15 min). Pieczywo kroimy na kromki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Tak żeby się ładnie zrumieniły. Może to też być grill - piekarnik.Jeśli nie posiadacie piekarnika, możecie wlać do patelni kroplę oliwy i podpiec na patelni, tak jak kiedyś robiło się grzanki, gdy nie było jeszcze wszystkich sprzętów .
Następnie smarujemy kromeczki oliwą z jednej strony, i wkładamy do piekarnika na minutę.Pomidory kroimy w ćwiarteczki. Listki świeżej bazylii rwiemy na drobno w rękach. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Kładziemy farsz na gorącą bruschettę i wkładamy z powrotem do piekarnika na parę minut.Wyjmujemy i dekorujemy rukolą. Podajemy na ciepło. Można zjadać rączkami lub też krajać sobie sztućcami (jeśli mamy duże kromki).Wart wiedzieć!Istnieje tylko jedna nazwa w języku włoskim - bruschetta. W Polsce udało mi się usłyszeć słowo bruszetta. Nie istnieje!ś robi.Ja mieszam oliwę z czosnkiem, w ten sposób zaoszczędzam czas.Ostatnio skroiłam 2 bochenki chleba jak miałam gości, nie wyobrażam sobie trzeć za każdym razem każdą grzankę.Jeśli użyjecie inne pomidory, np. malinówka, która te ż się nadaje. Radz ę posolić pomidory du ż o wcześniej, tak ż eby puściły wodę.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTomato bruschettaIngredients for 2 people:10 slices of wheat bread150 ml olive oil2 - 3 cloves of garlic500 g cherry tomatoesbasilarugulasalt and pepperPreparation:Preheat the broiler.In a mixing glass, combine the garlic and olive oil. Allow the mixture to sit for 15 minutes.Cut tomatoes into quarters. Tear fresh basil leaves finely. Mix everything together. Season with salt and pepper and stir.Slice the bread. On a baking sheet, arrange the slices in a single layer. Brown both sides of the bread slightly in the oven. Remove the slices from the oven. Spread the garlic mixture on the slices. Broil 2 to 3 minutes, or until the mixture is hot but not cooked.We put the stuffing in the hot bruschetta and put in the oven for a few minutes.Take out and garnish with arugula. Serve warm.