ßßß Cookit - przepis na Bruschetta - antipasti

Bruschetta - antipasti

nazwa

Wykonanie

Bruschette to tradycyjna Włoska przystawka. Danie to pochodzi z Włoch Środkowych, Toskańczycy nie zniekształcają smaku jedzenia w zawiesistych sosach. Cenią sobie delikatne mięso, świeże warzywa, pachnące zioła i dobrą oliwę.
Właśnie taka jest Bruschetta - świeży pomidor, listki Bazylii dopiero co zerwane z łodygi no i oczywiście nie może zabraknąć, tak cenionej dobrej oliwy! Jest to bardzo proste danie, które u nas doskonale sprawdzi się na pożywne śniadanie, lub kolacje, do tego nie wymaga dużego nakładu pracy.
Składniki:
pieczywo pszenne - 3 kromki
pomidor - 1 sztuka
czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz - do smaku
bazylia - 1/2 pęczka
oliwa - 2,5 łyżki
Wykonanie:
Kromki pieczywa pszennego opiekamy w tosterze, lub na grillu (możecie także zrobić to na grillowanej suchej patelni)
Z pomidorów usuwamy nasiona i kroimy w kostkę (jeśli macie wrażliwe żołądki radzę usunąć skórę z pomidora)
Siekamy liście bazylii, dodajemy do pokrojonego wcześniej pomidora,
solimy, pieprzymy skrapiamy oliwą.
Jeszcze ciepłe kromki smarujemy ząbkiem czosnku,
Nakładamy pomidora wymieszanego z bazylią i przyprawami.
Smacznego.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2011/10/bruschetta-antipasti.html