Wykonanie
Czy wspominałam już że jestem miłośniczką makaronów? Jeśli nie to
pora o tym napisać, bo dania
makaronowe przyrządzam średnio 3
razy w tygodniu. Mojemu mężowi to nie przeszkadza, bo na szczęście tak jak ja jest ich fanem. W niedalekiej przyszłości planuję wypad do Włoch, lecz kiedy o tym myślę, nie zastanawiam się co tam zobaczę i zwiedzę, lecz co zjem. Marzy mi się wypicie
kawy we włoskiej kawiarni oraz kosztowanie pasty pod różną postacią. Wiem na pewno, że podczas pobytu we Włoszech zwiedzę sporo restauracji, a
póki co namiastka Italii w mojej kuchni.

Pomysł na to danie zrodził się spontanicznie. Na początku planowałam przyrządzić
makaron ze
szpinakiem ale okazało się, że nie mam
szpinaku, za to znalazłam mrożony
groszek i słoik do połowy wypełniony
pomidorami. Oczywiście znalazła się też
rukola, która gości w mojej kuchni prawie codziennie. I tak powstał
makaron, który przyrządzam teraz dość często. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, trwa tyle co gotowanie
makaronu.

Składniki:- 200 g
makaronu spaghetti- pół szklanki
mrożonego zielonego groszku- około 8-10
suszonych pomidorków- ząbek lub dwa
czosnku- pół
czerwonej papryki-
rukola, dwie garście-
bazylia,
sól,
pieprz-
oliwa lub
oliwa z
pomidorów, kilka łyżek-
ser najlepiej
parmezan do posypania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Na rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy
oliwę z
suszonych pomidorów, na której podsmażamy posiekany
czosnek. Dodajemy pokrojoną
paprykę,
groszek i pokrojone
suszone pomidory. Smażymy kilka minut cały czas mieszając. Pod koniec wrzucamy garść
rukoli i mieszamy.Odcedzamy ugotowany al dente
makaron i wrzucamy na patelnię. Mieszamy, rozkładamy na talerze.Posypujemy oczywiście
parmezanem i pozostałą
rukolą.Smacznego :)