Wykonanie
Przy zrobieniu tej
kaczki posiłkowałam się przepisem Konrada Birka. Po modyfikacjach oryginału powstało smaczne danie orientalne. Najczęściej do chińszczyzny używałam
kurczaka lub
wieprzowiny, ale
powiem nieskromnie, że kaczuszka wyszła znakomicie:-))Składniki:2
piesi z kaczki,1
marchew,1
cebula,1
papryka czerwona,garść
grzybów mun,
kiełki soi,2 łyżki
oleju arachidowego,2 ząbki
czosnku,1 posiekana
papryczka chilli,posiekana
dymka,
sos sojowy,1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej,marynata:2 łyżki
oliwy,1 łyżk a
oleju arachidowego,pół łyżeczki świeżego
imbiru i
sambal oelek,0,5 łyżki
miodu,2 łyżki
sosu sojowego.Przygotowanie:Wymieszać składniki marynaty i włożyć na 2h piersi z
kaczki, ponacinać wcześniej skórę ukośnie. Po tym czasie podsmażyć
mięso, bez
oleju, z dwóch stron, zaczynając od strony ze skórą. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.
Namoczyć
grzyby, warzywa pokroić w słupki.
Na
oleju podsmażyć
cebulę,
czosnek,
chilli,
marchew,
grzyby. Następnie dodać
pak choi i
kiełki sojowe.
Doprawić do smaku.
Kaczkę pokroić w paski, wymieszać z warzywami, podlać
wodą i
sosem sojowym.
Mąkę rozprowadzić w pół szklanki
wody. Powoli dolewając i mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Można również użyć gotowej
mieszanki warzywnej do potraw chińskich, jeśli mamy mało czasu.