ßßß Cookit - przepis na Kaczka orientalna z kapustą pak choi

Kaczka orientalna z kapustą pak choi

nazwa

Wykonanie

Przy zrobieniu tej kaczki posiłkowałam się przepisem Konrada Birka. Po modyfikacjach oryginału powstało smaczne danie orientalne. Najczęściej do chińszczyzny używałam kurczaka lub wieprzowiny, ale powiem nieskromnie, że kaczuszka wyszła znakomicie:-))
Składniki:
2 piesi z kaczki,
1 marchew,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
garść grzybów mun,
kiełki soi,
2 łyżki oleju arachidowego,
2 ząbki czosnku,
1 posiekana papryczka chilli,
posiekana dymka,
sos sojowy,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
marynata:
2 łyżki oliwy,
1 łyżk a oleju arachidowego,
pół łyżeczki świeżego imbiru i sambal oelek,
0,5 łyżki miodu,
2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty i włożyć na 2h piersi z kaczki, ponacinać wcześniej skórę ukośnie. Po tym czasie podsmażyć mięso, bez oleju, z dwóch stron, zaczynając od strony ze skórą. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.
Namoczyć grzyby, warzywa pokroić w słupki.
Na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, chilli, marchew, grzyby. Następnie dodać pak choi i kiełki sojowe.
Doprawić do smaku. Kaczkę pokroić w paski, wymieszać z warzywami, podlać wodą i sosem sojowym. Mąkę rozprowadzić w pół szklanki wody. Powoli dolewając i mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Można również użyć gotowej mieszanki warzywnej do potraw chińskich, jeśli mamy mało czasu.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/02/kaczka-orientalna-z-kapusta-pak-choi.html