ßßß
składniki:- 500g polędwicy wieprzowej- 1 duży kawałek imbiru- 1 duża cebula- 2 dymki ze szczypiorkiem- 2 średnie marchewki- 1 żółta i 1/3 czerwonej papryki- 100ml bulionu mięsnego- 3 łyżki olliwy z oliwek (do smażenia)marynata:- 2 łyżki ciemnego miodu (u mnie wielokwiatowy)- 4 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki mąki kukurydzianejMięso pokroić w plastry o grubości 1cm, a następnie w paski. Połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Połową marynaty zalać mięso, wymieszać i odstawić na 20 minut. Cebulę, marchew i papryjkę pokroić w cienkie paski długości ok 3cm. Dymki obrać, umyć i pokroić w pasemka tej samej długości. Imbir obrać i drobno posiekać (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Zamaryniwane mięso przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron przez 1 minutę. Wyjąć, osączyć i odłożyć. Na pozostały ze smażenia mięsa tłuszcz wrzucić jarzyny. Zalać bulionem, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać resztę marynaty i mieszać póki sos nie zgęstnieje. Dodać imbir i dusić dalej przez 1 minutę. Dodać mięso, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Podawać od razu, z ryżem.