Wykonanie
Spring rolls znane w Polsce bardziej jako sajgonki to jedne z moich ulubionych przystawek ;-) Ciężko podać jeden przepis na sajgonki, bo wbrew pozorom nie jest to danie regionalne jedynie Wietnamu, ale także Chin, Singapuru oraz Indonezji. Można zatem przyrządzić je na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne ;-)Składniki na około 20 rolek:30
arkuszy papieru ryżowego (np. tao tao - te największe)
pierś z kurczaka3
papryczki chilli7
grzybów mun
papryka czerwonapor3
cebule2
marchewki3 ząbki
czosnkupół szklanki
sezamu5 łyżek
sosu sojowego1 łyżka
sosu ostrygowego1 łyżka
sosu chilli ostrego (np. tao tao)odrobina
oliwy z oliwekPierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną
oliwę w woku. Gdy
kurczak będzie już usmażony dodać
cebulę, którą należy zrumienić, po czym dodajemy
czosnek. Papryczki,
por i
marchewki kroimy drobniutko w kosteczkę i wrzucamy do woka. Gdy wszystkie warzywa są usmażone dosypujemy pół szklanki
sezamu oraz wszystkie sosy. Smażymy jeszcze parę minut, żeby smaki przeszły i odkładamy do ostygnięcia.Gdy farsz wystygnie, bierzemy dużą miskę i nalewamy do niej około 2 cm
wody. Bierzemy
arkusz papieru ryżowego zamaczamy go w wodzie na 3 sekundy i przekładamy na drewnianą deskę gdzie czekamy, aż zmięknie. Wtedy na środek nakładamy łyżkę farszu, zaginamy boki papieru tak żeby na siebie zachodziły. Dolną część papieru zaginamy tak, żeby zachodziła na farsz, po czym farsz zginamy na pół i rolujemy sajgonkę do końca, tak jak jest to niżej pokazane na zdjęciu ;-) Gdy wszystkie sajgonki mamy gotowe, smażymy je na głębokim
oleju lub we frytkownicy (polecam) w około 160 C.
Składniki na sos do sajgonek ( z książki Podróżnik w kuchni autorstwa Vicky Smirli):3 łyżki
sosu sojowego4 łyżki
oleju słonecznikowego1/4 szklanki białego
octu2 łyżki
miodu1 łyżka
koncentratu pomidorowego rozprowadzona w 4 łyżkach
wody1/2 łyżeczki
imbiru1 łyżka
mąki ziemniaczanej rozprowadzone w niewielkiej ilości
wody.Wszystkie składniki oprócz
mąki wymieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Dodać
mąkę rozprowadzonąw wodzie i dobrze wymieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Zagotować i zestawić - gotowe!Spring rolls podajemy z sosem ;-)SMACZNEGO!O.