ßßß Cookit - przepis na Kurza pierś na patyku przepisu Ewy Wachowicz

Kurza pierś na patyku przepisu Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Krucha, soczysta o wyraźnym smaku imbiru - pyszna. Warto pokusić się o takiego szaszłyczka. Świetnie sprawdzą się na przyjęciach :) Przepis z programu Ewy Wachowicz " Ewa gotuje "
Składniki :
4 piersi z kurczaka ( robiłam z 2 ale marynaty użyłam w całości )
Marynata :
8 łyżek sosu sojowego
8 łyżek oliwy
1 łyżeczka mielonego imbiru
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka miodu
1 cebula pocięta w ćwiartki( opcjonalnie )
Wszystkie składniki marynaty mieszamy aż dobrze się połączą. Piersi tniemy w paski ok 1 cm grubości, wkładamy do marynaty tak aby marynata pokryła je w całości. Marynujemy całą noc a jeśli nie mamy czasu to przynajmniej 30 minut muszą poleżeć. Ja marynowałam 1 godzinę i wyszły pyszne.
Patyczki od szaszłyków najlepiej wcześniej namoczyć w zimnej wodzie,żeby się nie spaliły - czego ja nie uczyniłam.
Piersi wyjmujemy z marynaty i nabijamy na patyczki. Układamy na kratce lub na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku 20 minut w 180°C.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/08/Kurza-piers-na-patyku-przepisu-Ewy-Wachowicz.html