ßßß
Składniki:1 średnia cukinia5 łyżek oliwy z oliwek2 ząbki czosnku2 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu1 duża szczypta chili1 duża szczypta mielonego imbiruCukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Czosnek drobniutko posiekać.Na dużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii.Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć.
W takiej samej zaprawie można przygotować cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować w nich cukinię na 15 minut przed grillowaniem, a po ugrillowaniu jednej strony i obróceniu dobrze jest jeszcze polać plasterki resztką zaprawy. Jednak tak przyrządzona cukinia z grilla jest mniej aromatyczna niż cukinia karmelizowana na patelni.