ßßß
Składniki na porcję dla dwóch osób:250 g. rozbefu wołowego1 papryczka chili3 ząbki czosnku2 łyżki sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznego1 łyżka miodu gryczanego1 czerwona cebula1 cukiniaświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Umyte mięso wkładam do pojemnika. W osobnej miseczce umieszczam posiekane chili i czosnek, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód. Mieszam wszystkie składni aż miód się rozpuści. Następnie zalewam mięso marynatą i odstawiam do lodówki na kilka godzin – im dłużej mięso się marynuje tym lepszy ma smak. Ja pozostawiłam je w lodówce przez 10 godzin, ale można pominąć ten krok lub ograniczyć go do kilku minut.Mięso warto wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem smażenia, aby nabrało temperatury pokojowej. Oczywiście nie zawsze jest na to czas 😉 Rozgrzewam patelnię, wlewam na nią odrobinę marynaty z mięsa i dodaję cebulę. Smażę na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Następnie zwiększam ogień i dodaję mięso oraz „frędzle” z cukinii (przygotowane za pomocą obieraczki do warzyw) . Smażę z każdej ze stron przez ok 3 minuty aż mięso się zarumieni.Dolewam odrobinę wody (ok 1/5 szklanki), przykrywam patelnię i zmniejszam gaz. Duszę mięso przez ok 5-7 minut na wolnym ogniu, aż powstanie sos. Jeżeli mięso ma być różowe w środków wówczas ten krok należy pominąć.Dodatki:Ja przygotowałam kaszę kuskus (wymaga nie więcej niż 5 minut) oraz szybką sałatkę z rukoli, papai i liczi. Mając więcej czasu mogłabym ugotować kaszę pęczak (ok 20 minut), która jest o wiele zdrowsza oraz przygotować surówkę z selera. Danie można połączyć z dowolnym ulubionym dodatkiem.