ßßß
(2-3 porcje)2 PUSZKI KROJONYCH POMIDORÓW2 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CZERWONE CEBULECZOSNEK (4 ząbki)2-3 SUSZONE PAPRYCZKI CHILLI (lub szczypta mielonego chilli/płatków chilli)SOS SOJOWY (4 łyżki)CUKIER TRZCINOWY (najlepiej ciemny muscovado) (2 łyżeczki)OLIWA Z OLIWEKSÓL PIEPRZDO PODANIA:OCET BALSAMICZNYNa patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i chilli, smażymy by warzywa zmiękły i lekko się zrumieniły. Dodajemy sos sojowy, cukier i pomidory z puszki (najpierw lekko odsączamy je od soku, sok zostawiamy na później). Całość smażymy 3-4 minuty, odstawiamy z ognia i przestudzamy. Wkładamy do blendera, dodajemy sok z pomidorów i miksujemy na gładką masę (można użyć też blendera ręcznego). Przecieramy do garnka przez sitko o drobnych oczkach by pozbyć się grudek i pestek. Podgrzewamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem (ew sokiem z cytryny). Zupę przelewamy do miseczek, skrapiamy octem balsamicznym. Gotowe!.