ßßß
Składniki (na 1 osobę):Kurczak:100 g fileta z kurczakaząbek czosnkułyżka sosu sojowegooliwa z oliwekprzyprawy: odrobina imbiru, pół łyżeczki ostrej papryki, sólPonadto:50 g kaszy gryczanej (połowa 1 woreczka)połowa opakowania mrożonych warzyw (ja użyłam mieszanki meksykańskiej, może być jak najbardziej inna, dowolna)mała cebulaoliwa z oliwek
1. Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Ząbek czosnku wyciskamy lub drobno kroimy - dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy imbirem, ostrą papryką, solą i polewamy sosem sojowym. Marynujemy min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej).2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy warzywa. Dusimy do miękkości (ok. 10 min) pod przykryciem.3. Do warzyw dodajemy kaszę i smażymy ok. 2 minut.4. Kurczaka smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Dodajemy do kaszy.