ßßß Cookit - przepis na Bakwan jagung, czyli indonezyjskie placki z kukurydzą i sambal kacang - sos orzeszkowy

Bakwan jagung, czyli indonezyjskie placki z kukurydzą i sambal kacang - sos orzeszkowy

nazwa

Wykonanie

Wiem, że jakiś czas milczałem, pora na powrót w nowym roku, w międzyczasie moje domowe stado powiększyło się o małą, brytyjską, długowłosą kotkę, która skutecznie odciągała moją uwagę od kuchni. Czas jednak na nowy przepis. Zainspirowałem się kolejną indonezyjską potrawą - plackami z kukurydzą, które wzbogacam warzywami, które mam pod ręką. Placki są bardzo sycące, ilość jaką uzyskasz z tego przepisu wystarczy na obiad dla 4-6 osób. Do placków idealnie pasuje orzeszkowy sos o bogatym i uzależniającym smaku.
Do około 40 placków potrzebujesz:
- 1kg mąki '
- 1 jajka
- szklanki wody
- 2 łyżek cukru
- 2 łyżeczek soli
- 1 dużej papryczki chili
- 2 szalotek
- łyżeczki imbiru
- szczypty kminu
- pół pęczka szczypiorku
- 2 ząbków czosnku
- puszki kukurydzy
- 1 marchewki
- innych warzyw np groszek cukrowy, fasolka szparagowa, cebula pokrojonych w niewielkie kawałki, jeśli warzywa są bardzo twarde jak np fasolka warto sparzyć je wrzątkiem lub nawet chwilę podgotować przed dodaniem do ciasta.
Przygotowanie ciasta zacznij od pokrojenia wypestkowanego chili, szalotek i czosnku, dodania imbiru, kminu i kilku łyżek wody. Używając blendera utrzyj wszystkie te składniki na jednolity krem, dodaj do niego mąkę, sól, cukier, jajko i wodę. Zagnieć ciasto. Po zagnieceniu konsystencja powinna przypominać mielone mięso, ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, w miarę potrzeby dodaj wodę lub mąkę. Posiekaj szczypiorek i pozostałe warzywa, odcedź kukurydzę, zetrzyj marchew na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodaj do ciasta. Ponownie zagnieć ciasto, jeśli jest zbyt lepkie, dodaj mąki. Uformuj placki grubości około 3 - 4cm. Smaż je na dużym ogniu. Nie żałuj oleju, placki powinny być w nim zanurzone do połowy. Będą gotowe gdy staną się złocisto - brązowe.
Sos orzeszkowy - sambal kacang:
- 4 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 8 łyżek wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżka kecap manis- słodkiego sosu sojowego, podam przepis, bo ciężko go zdobyć a jest to podstawa kuchni indonezyjskiej
- pół chili
Wszystko co da się pokroić pokrój jak najdrobniej, połącz wszystkie składniki i utrzyj blenderem. Sos powinien być prawie gładki, gęsty lecz płynny, dodaj wody jeśli jest za gęsty.
Przepis na kecap manis:
- szklanka brązowego cukru
- szklanka ciemnego sosu sojowego
- pół szklanki wody
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- gwiazdka anyżu
- szczypta kminu
- łyżeczka imbiru
Cukier wsyp do dość dużego garnka, postaw go na średnim ogniu i poczekaj aż cukier się rozpuści, jednak nie może się on przypalić, gdy tylko cały się rozpuści dodaj wodę, odczekaj chwilę - woda zetnie wrzący cukier, po chwili wszystko wróci do normy. Dodaj sos sojowy i pozostałe składniki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, uważaj by sos nie wykipiał, następnie zwiększ ogień i zdejmij pokrywkę - sos musi nieco odparować by był gęsty. Po 5 minutach zdejmij kecap manis z ognia. Ostudź, przecedź by pozbyć się kawałków czosnku i przelej do naczynia w którym będziesz go przechowywać. Koniecznie trzymaj sos w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2012/01/bakwan-jagung-czyli-indonezyjskie.html