Wykonanie

Wiem, że jakiś czas milczałem,
pora na powrót w nowym roku, w międzyczasie moje domowe stado powiększyło się o małą, brytyjską, długowłosą kotkę, która skutecznie odciągała moją uwagę od kuchni. Czas jednak na nowy przepis. Zainspirowałem się kolejną indonezyjską potrawą - plackami z
kukurydzą, które wzbogacam warzywami, które mam pod ręką. Placki są bardzo sycące, ilość jaką uzyskasz z tego przepisu wystarczy na obiad dla 4-6 osób. Do placków idealnie pasuje orzeszkowy sos o bogatym i uzależniającym smaku.Do około 40 placków potrzebujesz:

- 1kg
mąki '- 1
jajka- szklanki
wody- 2 łyżek
cukru- 2 łyżeczek
soli- 1 dużej
papryczki chili- 2
szalotek- łyżeczki
imbiru- szczypty
kminu- pół pęczka
szczypiorku- 2 ząbków
czosnku- puszki
kukurydzy
- 1
marchewki- innych warzyw np
groszek cukrowy,
fasolka szparagowa,
cebula pokrojonych w niewielkie kawałki, jeśli warzywa są bardzo twarde jak np
fasolka warto sparzyć je wrzątkiem lub nawet chwilę podgotować przed dodaniem do ciasta.

Przygotowanie ciasta zacznij od pokrojenia wypestkowanego
chili,
szalotek i
czosnku, dodania
imbiru,
kminu i kilku łyżek
wody. Używając blendera utrzyj wszystkie te składniki na jednolity krem, dodaj do niego
mąkę,
sól,
cukier,
jajko i
wodę. Zagnieć ciasto. Po zagnieceniu konsystencja powinna przypominać
mielone mięso, ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, w miarę potrzeby dodaj
wodę lub
mąkę. Posiekaj
szczypiorek i pozostałe warzywa, odcedź
kukurydzę, zetrzyj
marchew na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodaj do ciasta. Ponownie zagnieć ciasto, jeśli jest zbyt lepkie, dodaj
mąki. Uformuj placki grubości około 3 - 4cm. Smaż je na dużym ogniu. Nie żałuj
oleju, placki powinny być w nim zanurzone do połowy. Będą gotowe gdy staną się złocisto - brązowe.

Sos orzeszkowy - sambal kacang:- 4 czubate łyżki
masła orzechowego z kawałkami
orzechów- 8 łyżek
wody- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki posiekanego
szczypiorku- 1
szalotka- 1 łyżeczka
cukru- szczypta
soli- łyżka kecap manis- słodkiego
sosu sojowego, podam przepis, bo ciężko go zdobyć a jest to podstawa kuchni indonezyjskiej- pół
chiliWszystko co da się pokroić pokrój jak najdrobniej, połącz wszystkie składniki i utrzyj blenderem. Sos powinien być prawie gładki, gęsty lecz płynny, dodaj
wody jeśli jest za gęsty.Przepis na kecap manis:- szklanka
brązowego cukru- szklanka ciemnego
sosu sojowego- pół szklanki
wody- 2 ząbki
czosnku, posiekane- gwiazdka
anyżu- szczypta
kminu- łyżeczka
imbiruCukier wsyp do dość dużego garnka, postaw go na średnim ogniu i poczekaj aż
cukier się rozpuści, jednak nie może się on przypalić, gdy tylko cały się rozpuści dodaj
wodę, odczekaj chwilę -
woda zetnie wrzący
cukier, po chwili wszystko
wróci do normy. Dodaj
sos sojowy i pozostałe składniki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, uważaj by sos nie wykipiał, następnie zwiększ ogień i zdejmij pokrywkę - sos musi nieco odparować by był gęsty. Po 5 minutach zdejmij kecap manis z ognia. Ostudź, przecedź by pozbyć się kawałków
czosnku i przelej do naczynia w którym będziesz go przechowywać. Koniecznie trzymaj sos w lodówce.Smacznego!!!