Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj podzielę się prostym sposobem na
kurczaka bez marynowania i dodawania tłuszczu. Udka można wyluzować, ale, jak dla mnie z kością, mają więcej smaku. Całość przygotowania około 35-45 minut, czyli mniej więcej tyle, ile
kurczak potrzebuje się dusić do miękkości.
Składniki(porcja na 2 osoby)2 świeże udka100-150 ml
wina czerwonego lub białego albo pół szklanki
piwa4-5
pieczarek1 mała
cebula2 spore ząbki
czosnkupęczek świeżego
koperku1 łyżeczka świezych posiekanych
ziół -
tymianek,
oregano, cząber,
majeranekszczypta
ziołowego pieprzupo szczypcie
soli,
pieprzu czarnego,
cukru lub
mioduokoło 3/4 szklanki
wodyPrzygotowaniePrzepis na filmie LINKUmyte osączone udka układam na rozgrzanej suchej patelni i rumienię z każdej strony około minuty. Przyda się pokrywa, zwłaszcza po dodaniu
wina, bo będzie pryskać.
Alkohol z
wina wyparuje po kilkunastu sekundach a
mięso lepiej zmięknie w trakcie obróbki, zyska rumieńce i bardzo dobry smak. Co jakiś czas odwracam udka. Po kilku minutach dodaję posiekaną na drobno
cebulę. Kiedy się zrumieni dodaję
czosnek posiekany razem z
ziołami. Po chwili dodaję
wodę - mniej więcej tyle, żeby starczyło do polania dodatków, jak
zemniaki,
kasza czy
ryż. Mieszam i duszę około 20-30 minut. W trakcie przekładam udka tak, żeby równo miękły. Na około 10 minut przed końcem dodaję umyte pokrojone grubo
pieczarki i dopiero teraz przyprawiam
solą,
pieprzem cukrem. Jeśli
wino słodsze
cukier jest zbędny. Na koniec dodaję posiekany
koper. Mieszam i gotowe!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika