Wykonanie
Świetny sposób przygotowania
młodej marchewki. Dodanie
czosnku powoduje, że
marchewka nie jest mdła, a sos z
masłem pyszny! Chyba pierwszy raz
mogę powiedzieć gotowana
marchewka jest smaczna! Bardzo dobry dodatek do obiadu.inspiracją był przepis z tej strony
składniki300 g
młodej marchewki1 szklanka
wody45 g
masła3 - 4 gałązki
ziół -
tymianek,
majeranek,
oregano1 - 2 ząbki
czosnku, posiekanyszczypta
soliszczypta
cukru - opcjonalnie
natka pietruszki do podaniaprzygotowanie
Marchewki obrać i opłukać. Włożyć do głębokiej patelni, zalać
wodą, dodać
zioła,
masło, posiekany
czosnek, przykryć, zagotować. Doprawić do smaku
solą i ewentualnie
cukrem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem ok 12 minut, lub do czasu aż
marchewki będą miękkie.Jeżeli po tym czasie mamy za dużo sosu, należy usunąć
marchewki i sos odparować na dużym ogniu, a następnie na chwilę wrzucić
marchewki z powrotem do sosu. Posypać
natka pietruszki, podawać gorące. Smacznego!