ßßß Cookit - przepis na Pieczone nogi z gęsi

Pieczone nogi z gęsi

nazwa

Wykonanie

Gdzie nie spojrzę tam „Gęsina na Świętego Marcina” i tak od kilku ładnych dni. Z koperkowym mężem doszliśmy do wniosku, że chyba nigdy nie jedliśmy gęsi. Czas najwyższy nadrobić zaległości. Początkowo w planach była cała gąska wypełniona jakimś niesamowitym nadzieniem, ale po pierwsze okazało się, że nasze naczynia żaroodporne są ciut za małe, a po drugie Mała „I” jest troszkę chora, więc zaproszenie gości na „świąteczny” obiad nie wchodziło w grę, a sami byśmy sobie z gąską nie poradzili. Kupiliśmy więc same nogi. Natarłam je przyprawami, a potem upiekłam… Poezja, niesamowicie pyszne, mięciutkie mięsko. Koperkowy mąż orzekł, że gęś jest najsmaczniejszym ptakiem, a ja wiem, że jeszcze nie raz zagości w koperkowej kuchni- następnym razem, mam nadzieję, że w całości. Pieczone nogi z gęsi .
Składniki:
4 łyżki suszonego majeranku
4 ząbki czosnku
½ łyżki soli
½ łyżki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżki pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Gęsie nogi dokładnie myjemy i osuszamy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majeranek, sól, pieprz czarny i ziołowy. Mieszamy i powstałą mieszanką dokładnie nacieramy nogi z gęsi. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc (a jeszcze lepiej na całą dobę).
Zamarynowane udka przekładany do naczynia żaroodpornego, wlewamy ½ szklanki wody i pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, przez 2 godziny. Potem odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Dzięki tak długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso będzie mięciutkie i soczyste.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/11/pieczone-nogi-z-gesi.html