Wykonanie
4 udka ok 1 , 6 kg1 podwójna
pierś z kurczaka1 płaska łyżeczka peklosoli2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu ziołowego staropolskiego
pieprz czarny do smaku1 łyżeczka
majeranku4 łyżeczki
żelatyny2-3 ząbki
czosnku150 ml
wodyMięso umyć, z udek zdjąć skórkę i oddzielić od kości. Wszystko
mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać
przyprawy, rozgnieciony
czosnek i
wodę. Dobrze wymieszać (ja użyłam do tego robot) Po wymieszaniu nadziać poliamidową osłonkę i dobrze, ciasno związać niewielkie
kiełbaski.Odłożyć na ok dobę do lodówki.Po tym czasie zagotować w garnku
wodę , włożyć
kiełbaski i utrzymując temperaturę 80 st parzyć przez półtorej godziny.Następnie
kiełbaski schłodzić w zimnej wodzie i włożyć do lodówki do zastygnięcia. z tej proporcji wyjdzie ok 1500 g
mielonki