ßßß Cookit - przepis na Mielonka drobiowa parzona

Mielonka drobiowa parzona

nazwa

Wykonanie

4 udka ok 1 , 6 kg
1 podwójna pierś z kurczaka
1 płaska łyżeczka peklosoli
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka majeranku
4 łyżeczki żelatyny
2-3 ząbki czosnku
150 ml wody
Mięso umyć, z udek zdjąć skórkę i oddzielić od kości. Wszystko mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek i wodę. Dobrze wymieszać (ja użyłam do tego robot) Po wymieszaniu nadziać poliamidową osłonkę i dobrze, ciasno związać niewielkie kiełbaski.
Odłożyć na ok dobę do lodówki.
Po tym czasie zagotować w garnku wodę , włożyć kiełbaski i utrzymując temperaturę 80 st parzyć przez półtorej godziny.
Następnie kiełbaski schłodzić w zimnej wodzie i włożyć do lodówki do zastygnięcia. z tej proporcji wyjdzie ok 1500 g mielonki
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/08/mielonka-drobiowa-parzona.html