Wykonanie
Dla urozmaicenia diety warto od czasu do czasu docenić smak
podrobów, których tkanka jest jędrna i delikatna zarazem.
Podroby są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej i francuskiej a i w polskiej mają wielu amatorów. Zawartość cennego
białka, żelaza, cynku, witaminy A jest o wiele wyższa niż w typowym
mięsie a ich smak, moim zdaniem, jest ciekawszy.Składnikiporcja na 2-3 osobyokoło 30 dag
żołądków kurzych (odradzam żołądki indycze, które są kaloryczną bombą)25 dag
makaronu (użyłam
makaronu z
mąki razowej)5-6 mięsistych
pomidorów (o podłużnym kształcie, trochę trudniej schodzi z nich skórka, ale są bardzo smaczne i mają mniej ziarenek)1/4 szklanki
wina czerwonego lub białego1
cebula1-2 ząbki
czosnku1-2 łyżeczki świeżych posiekanych
ziół -
tymianek,
bazylia,
rozmarynpłaska łyżeczka
ziół suszonych (polecam mieszankę prowansalską)1 łyżeczka
cukru lub
miodu1 łyżeczka
mąki (opcjonalnie)pęczek
koperkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie1. Żołądki (można użyć
wątróbki, która błyskawicznie się dusi) płuczę i czyszczę (mogą być na nich ślady treści, którymi żywiły się
kurczaki i żółta skórka, którą trzeba ściągnąć a jasne pofałdowane błony wystarczy dokładnie umyć). Dodatkowo posypuję żołądki łyżeczką
soli i polewam zimną
wodą do przykrycia. Mieszam i zostawiam żołądki na pół godziny, żeby zneutralizować ich zapach.2. Odsączam i kroję w bigosową kostkę.3. Podsmażam na rozgrzanej ceramicznej patelni bez tłuszczu do momentu kiedy zetnie się
białko. Dodaję
wino a po kilku minutach posiekaną
cebulkę. Duszę całość około pół godziny.4. Posypuję żołądki
mąką. Mieszam i po chwili dodaję posiekane świeże i suszone
zioła.5. Na 5 minut przed końcem dodaję bez skórek pokrojone w kostkę
pomidory (
pomidory trzeba chwile potrzymać we wrzątku, odcedzić - łatwiej odejdzie skórka). Dodaję
cukier. Próbuję i w razie potrzeby koryguje smak
solą i
pieprzem.6. Wyłączam palnik i do gorącego gulaszu dodaję posiekany
koper. Mieszam. Gotowe.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika