Wykonanie
Witam kochani. Kilka dni temu wypróbowałam połączenia
brokuła z
mięsem drobiowym. To świetne warzywo zwłaszcza dla kobiet i jak wszystkie kapustowate są najtańszym, skutecznym sposobem na wiele dolegliwości - oczyszczają z toksyn i chronią przed
rakiem. Smak roladek jest bardzo dobry. Mnie najbardziej zasmakowały na zimno. Podrasowałam farsz resztkami
mięsa, które z
fileta z kurczaka trzeba odłożyć, bo nie nadają się do zawijania.


Składniki na 8 roladek

1 łyżeczka suszonych
ziół -
majeranek,
tymianek lub posiekane świeże w sezonie
sól,
pieprz do smakuSos do smarowania
mięsa2 łyżeczki
dżemu z
brzoskwiń (
moreli) lub łyżeczka
miodu2 łyżki
olejuszczypta
ziół2-3 łyżeczki
musztardy lub
jogurtu naturalnegoząbek posiekanego
czosnkusól,
pieprz do smakuPasta z
brokuła i
kurczaka
mały
brokułoderwane kruche kawałki
mięsa z filetów przeznaczonych do roladek (około 200 g)mała
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
chrzanu2 łyżeczki
dżemu brzoskwiniowego lub ciut
mioduszczypta
ziółsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie roladekPrzepis na FILMIEOpłukane, osuszone filety pozbawiam ewentualnych kostek, chrzęści i odkładam kruche kawałki
mięsa do farszu. Dzielę każdą połówkę fileta (
pierś z kurczaka), krojąc nożem wzdłuż na dwa mniej więcej równe płaty. Rozbijam delikatnie płaty przez folię. Oprószam
solą i
pieprzem. Odstawiam na kilkanaście minut.Gotuje na parze resztki fileta razem z
brokułem. Mnie zabrało to pięć minut.
Mięso ścina się i robi mięciutkie szybciej niż mięknie
brokuł, ale lepiej jak
brokuł jest półtwardy, bo zachowuje ładny kolor. Kiedy przestygnie
brokuł i
kurczak zabieram się do miksowania w blenderze
cebuli,
czosnku i dodaję
brokuła z
kurczakiem. Dodaję
chrzan,
dżem,
zioła,
sól i
pieprz. Miksuję. Praktycznie powstaje super wartościowa pasta do smarowania
pieczywa lub faszerowania naleśników, pasztecików, czy pierogów.Mieszam składniki sosu i smaruję każdy płat od strony wewnętrznej. Przy zwijaniu sos trafi także na zewnętrzną stronę.
Mięso zwijam w roladki identycznie jak gołąbki - na początku płata układam farsz roluję jeden obrót, zawijam boki
mięsa do środka, żeby nie uciekł farsz i roluję do końca. Układam widoczną końcówką
mięsa do
spodu naczynia żaroodpornego - ciężar roladki zablokuje ją przed rozwijaniem, ale jeśli nie macie pewności, pospinajcie roladki wykałaczkami. Roladki smaruję resztką sosu i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 195 stopni C, grzałka góra-dół na maksymalnie 15 minut a
potem obniżam temperaturę na 180 stopni i dopiekam nie dłużej niż 10 minut. W obawie przed wysychaniem można roladki przykryć folią aluminiową lub użyć naczynia z pokrywą. Podczas pieczenia polewam 2
razy sosem, który zebrał się w naczyniu. Na 2-3 minuty przed końcem odkrywamy roladki. Jeśli lubimy bardziej rumiane przypiekamy krótko 2-3 minuty na funkcji grilla w tej samej temperaturze. Kroją się bez problemów na ciepło i na zimno.Życzę smacznego!Dziękuję za wizyty, komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika