Wykonanie
Jak grillować
piersi z kurczaka w piekarniku by były smaczne, aromatyczne, a jednocześnie wilgotne i dopieczone? To bardzo proste, z tym przepisem nie wysuszysz
mięsa na wiór. Przepis dla wszystkich, którzy cenią sobie szybkość przygotowania, lekkostrawność, a także dobry smak. Propozycja dla mam karmiących ale nie tylko. Polecam wszystkim bo to świetna lekka potrawa obiadowa dla każdego, do tego bardzo smaczna.Post dedykuję głównie mojej siostrze, matce karmiącej piersią miesięczną córeczkę. Sylwia ciągle mnie dopytuje o przepis: "Jak Ty je robisz, że są takie smaczne?". Proszę :)
Przewertowałyśmy cały internet szukając treści zawierających informacje o tym, czego lepiej nie jeść by maluszek był spokojny, nie miał wysypki itp. Zazwyczaj polecane są delikatne warzywne zupy, gotowane czy grillowane
mięsko. Teoretycznie twierdzi się, że można zajadać wszystko to, co jadło się w ciąży... Jednak każda mama woli dmuchać na zimne i być ostrożną, zwłaszcza na początku.Stwierdziłyśmy jednomyślnie, że grillowane piersi są znacznie smaczniejsze niż gotowane
mięsko. Ta propozycja zawiera
cebulę, nie koniecznie polecaną dla świeżych mam. Jednak robiłam już z np.
marchewką (
marchewkę trzeba uprzednio blanszować przez kilka minut) i całość była równie smaczna.
Cebula to tylko propozycja, piersi można ponadziewać niemal każdym farszem, lub nie nadziewać niczym.
Majeranek, to jeden z nielicznych
ziół, które można jeść już od początku karmienia piersią, a z
kurczakiem komponuje się całkiem, całkiem ciekawie.Na tę chwilę, mogłabym stworzyć post dla mam karmiących, ale czy będą chętne do czytania takich treści?
Składniki:
piersi z kurczaka - połówka na 1 osobę
sól i
majeranek jako
przyprawy,
pieprz (mamusie muszę z nim uważać)
olej do natłuszczenia piersi
cebulaWykonanie:Piersi podzielić na połówki, jeżeli kupujecie całe podwójne. Umyć pod bieżącą
wodą, usunąć żylaste, tłuste części będące na brzegach
mięsa.
Mięso naciąć
ostrym czubkiem noża na górnej jego części, w
trzech miejscach, na głębokość około 1 cm.Piersi posypać
solą (troszkę) i obficie
majerankiem. Pozostawić na około godzinę by składniki się przegryzły.
Cebulkę posiekać drobno, posolić. Nakładać ją w miejsca nacięte na
mięsie. Całość popsikać
olejem.
Mięso będzie wilgotniejsze. Można też zrezygnować z tej opcji.
Mięso poukładać na kratce w poprzek.
Polędwiczki podwinąć pod spód
mięsa. Ustawić kratkę na środkowej półce, lub jeżeli piekarnik ma 5 poziomów to na drugiej od góry. Piekarnik włączyć na 170 stopni C. Funkcja grillowania z włączonym termoobiegiem. Grillować 30 minut - średniej wielkości kawałki, duże 35 minut.
Mięso pozostaje soczyste, wilgotne a jednoczenie jest odpowiednio dopieczone i nie jest surowe w środku.
Ps. Nadziewanie
mięsa to fajny sposób, który przydaje się po to, aby sprawdzić czy
mięso w środku jest już gotowe. Wystarczy za pomocą widelca podejrzeć i wszystko wiadomo.Ps 2. Używam piekarnika elektrycznego, więc jeżeli masz gazowy to prawdopodobnie będzie trzeba zwiększyć temperaturę o 10-20 stopni.Smacznego!
Kasia :)