ßßß
tuńczyk z puszki w dużych kawałkach około 200g1 duża świeża papryka2-3 średnie dojrzałe pomidory3/4 szklanki ugotowanego ryżu1 duża cebula1-2 ząbki czosnkukilka listków tymianku, oregano, rozmarynu1 łyżeczka z brzuszkiem słodkiej papryki mielonejszczypta chilli lub kawałeczek posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie)płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich1 łyżka oleju lub klarowanego masła do smażenia2-3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłocz. na zimnosól, cukier do smakuPrzygotowanie1. 1/4 szklanki ryżu gotuję przez 1-2 minuty w 3/4 szklanki lekko osolonej wody. Zestawiam z ognia. Owijam garnek w ściereczkę i obatulam grubym kocem. Ryż w ciagu godziny, dwóch powinien spęcznieć i być sypki.2. Podsmażam krótko na oleju do zeszklenia posiekaną cebulę i zaraz dodaję pokrojoną paprykę. Ostrożnie solę i duszę całość około 10 minut a właściwie czas może być różny - ważne, żeby papryka dobrze zmiękła.3. Na kilka minut przed końcem dodaję pokrojone pomidory, zaraz po nich dosypuję posiekane świeże zioła posiekane razem z czosnkiem, cukier, papryki mielone i suszone zioła. Chwilkę duszę i zestawiam z ognia.3. Do ryżu dodaję przetartą paprykę z pomidorami (masa nie powinna być zbytnio rozrzedzona, tak jak to widać na poniższym zdjęciu)
dodaję tuńczyka osączonego z nadmiaru płynu, olej i wszystko mieszam. Ostatecznie przyprawiam i gotowe. Polecam!!!Smacznego!Dziękuję za wszystkie ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika