Wykonanie
Nie ma to jak domowe specjały do kanapek a w sezonie na świeżą
paprykę, pasta z
tuńczyka smakuje wybornie. Do sałatki wybieram
rybę w dużych kawałkach we własnym sosie, bo w zasadzie wolę sama dodać
olej do paprykarza taki, jaki lubię a powinien to być
olej z pierwszego tłoczenia - bogaty w kwasy omega 3 -
olej lniany lub - na przykład
olej rzepakowy.


Składnikiporcja na 0 , 6 litra gotowego wyrobu
tuńczyk z puszki w dużych kawałkach około 200g1 duża świeża
papryka2-3 średnie dojrzałe
pomidory3/4 szklanki ugotowanego
ryżu1 duża
cebula1-2 ząbki
czosnkukilka listków
tymianku,
oregano,
rozmarynu1 łyżeczka z brzuszkiem
słodkiej papryki mielonejszczypta
chilli lub kawałeczek posiekanej
ostrej papryczki (opcjonalnie)płaska łyżeczka suszonych
ziół prowansalskich1 łyżka
oleju lub klarowanego
masła do smażenia2-3 łyżki
oleju lnianego lub rzepakowego tłocz. na zimno
sól,
cukier do smakuPrzygotowanie1. 1/4 szklanki
ryżu gotuję przez 1-2 minuty w 3/4 szklanki lekko osolonej
wody. Zestawiam z ognia. Owijam garnek w ściereczkę i obatulam grubym kocem.
Ryż w ciagu godziny, dwóch powinien spęcznieć i być sypki.2. Podsmażam krótko na
oleju do zeszklenia posiekaną
cebulę i zaraz dodaję pokrojoną
paprykę. Ostrożnie
solę i duszę całość około 10 minut a właściwie czas może być różny - ważne, żeby
papryka dobrze zmiękła.3. Na kilka minut przed końcem dodaję pokrojone
pomidory, zaraz po nich dosypuję posiekane świeże
zioła posiekane razem z
czosnkiem,
cukier,
papryki mielone i suszone
zioła. Chwilkę duszę i zestawiam z ognia.3. Do
ryżu dodaję przetartą
paprykę z
pomidorami (masa nie powinna być zbytnio rozrzedzona, tak jak to widać na poniższym zdjęciu)

dodaję
tuńczyka osączonego z nadmiaru płynu,
olej i wszystko mieszam. Ostatecznie przyprawiam i gotowe. Polecam!!!Smacznego!Dziękuję za wszystkie ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika