ßßß Cookit - przepis na Domowy paprykarz z tuńczyka i świeżych warzyw

Domowy paprykarz z tuńczyka i świeżych warzyw

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak domowe specjały do kanapek a w sezonie na świeżą paprykę, pasta z tuńczyka smakuje wybornie. Do sałatki wybieram rybę w dużych kawałkach we własnym sosie, bo w zasadzie wolę sama dodać olej do paprykarza taki, jaki lubię a powinien to być olej z pierwszego tłoczenia - bogaty w kwasy omega 3 - olej lniany lub - na przykład olej rzepakowy.
Składniki
porcja na 0 , 6 litra gotowego wyrobu
tuńczyk z puszki w dużych kawałkach około 200g
1 duża świeża papryka
2-3 średnie dojrzałe pomidory
3/4 szklanki ugotowanego ryżu
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
kilka listków tymianku, oregano, rozmarynu
1 łyżeczka z brzuszkiem słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli lub kawałeczek posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie)
płaska łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka oleju lub klarowanego masła do smażenia
2-3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłocz. na zimno
sól, cukier do smaku
Przygotowanie
1. 1/4 szklanki ryżu gotuję przez 1-2 minuty w 3/4 szklanki lekko osolonej wody. Zestawiam z ognia. Owijam garnek w ściereczkę i obatulam grubym kocem. Ryż w ciagu godziny, dwóch powinien spęcznieć i być sypki.
2. Podsmażam krótko na oleju do zeszklenia posiekaną cebulę i zaraz dodaję pokrojoną paprykę. Ostrożnie solę i duszę całość około 10 minut a właściwie czas może być różny - ważne, żeby papryka dobrze zmiękła.
3. Na kilka minut przed końcem dodaję pokrojone pomidory, zaraz po nich dosypuję posiekane świeże zioła posiekane razem z czosnkiem, cukier, papryki mielone i suszone zioła. Chwilkę duszę i zestawiam z ognia.
3. Do ryżu dodaję przetartą paprykę z pomidorami (masa nie powinna być zbytnio rozrzedzona, tak jak to widać na poniższym zdjęciu)
dodaję tuńczyka osączonego z nadmiaru płynu, olej i wszystko mieszam. Ostatecznie przyprawiam i gotowe. Polecam!!!
Smacznego!
Dziękuję za wszystkie ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/08/domowy-paprykarz-z-tunczyka-i-swiezych.html