ßßß
Składniki
Sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki6 sporych kształtnych ziemniaków5-6 płatów śledziowych matias2 płaskie łyżki majonezu2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego1 spory ogórek kiszony lub świeżykilka kropel oliwy lub olejupołówka małego jabłkasok z jednej cytryny1 mała czerwona cebula200 gram serka kremowego (użyłam pasty własnej roboty z sera i jajecznicy)sól, pieprz lub chilliPrzygotowanie1. Śledzie zalewam zimną wodą w przeddzień zaplanowanej potrawy. Po czym odlewam wodę a ryby skrapiam sokiem cytryny, w którym śledzie się marynują około pół godziny. W tym czasie przygotowuję ziemniaki i pozostałe składniki.2. Jabłko i cebulkę kroję w drobniutką kostkę. Dodaję troszkę oleju, solę i mieszam.3. Osobno kroję w plastry ogórka ( u mnie wyszło 20 plastrów ziemniaków, więc tyle samo plastrów ogórka - może być świeży)4. Śledzie osączam bardzo dokładnie z zalewy. Kroję je w paski. W razie potrzeby przycinam, żeby mniej więcej pasowały do ziemniaczanych krążków.5. Mieszam majonez z jogurtem. Doprawiam do smaku.6. Na każdy krążek upieczonego i wystudzonego ziemniaka upuszczam kilka kropel sosu majonezowego. Na sosie układam niewielkie porcje posiekanej cebulki i jabłka. Układam nań plastry śledzia. Rybę smaruję cienko sosem. Kolejno układam plastry ogórka, którego wierzch również cienko smaruje sosem. Na ogórkach robię kleksa z kremowego serka przy pomocy szprycy. Na koniec serek posypuję szczypiorkiem.Przekąski są fantastyczne w smaku i w wyglądzie. PolecamDziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika