Wykonanie
250 g
śledzi (
matjasów)5 średniej wielkości
ziemniaków3
jajka1
czerwona cebula1 duże kwaskowate
jabłko5
ogórków kiszonychpęczek
natki pietruszkiSos :sok z 1/2
cytryny1 łyżka
musztardy2 łyżki
majonezu180 ml
jogurtu naturalnegosól,
pieprzZiemniaki należy wyszorować i gotować w mundurkach w osolonej wodzie ok 20 minut. Wyjąć z
wody, odstawić do ostygnięcia, obrać i pokroić w kostkę.
Filety śledziowe należy moczyć ok 40 min w zimnej wodzie, ale jeśli zakupiliśmy
śledzie w zalewie, najpierw powinniśmy sprawdzić smak, prawdopodobnie nie trzeba będzie ich moczyć.
Filety śledziowe kroimy w paski.
Jajka,
jabłko,
ogórki kiszone oraz
cebulę kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki siekamy.Przygotowujemy sos:
majonez mieszamy z
jogurtem, dodajemy
musztardę, sok z połowy
cytryny, doprawiamy
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki sałatki razem mieszamy.