Wykonanie

Soczyste pierożki w smakowitym cieście to coś, co lubię. Nie lubię suchego farszu, przypominającym trawę lub nijaką treść. Dodam, że
mięsko użyłam z rosołu, więc tłuste nie jest na pewno. Ogromny wpływ na soczystość a nawet puszystość farszu ma dodanie do niego około szklanki rosołu. Oto cała tajemnica, którą się z
Wami chętnie podzielę, by raz na zawsze zapomnieć o suchych pierogach. Jak raz spróbujecie według poniższego przepisu przygotować pierogi, mam taką nadzieję,
mięso z rosołu zawsze znajdzie przeznaczenie, jak nie do pierożków, pasztecików to do pyz, knedli, czy choćby na szybko do krokietów lub naleśników.Składniki:

ciasto pierogoweokoło 0,5 kilograma
wołowiny z rosołu2 udka z rosołu (przepis na dobry rosół)warzywa z rosołu (
seler,
pietruszka)1 szklanka rosołukilka
cebulek dymek ze
szczypiorkiem2 ząbki
czosnkuszczypta
ziół prowansalskichchilli lub
pieprzsól do smaku1 łyżka
bułki tartej2 łyżki
oleju do podsmażenia
cebulkiPrzygotowanieZobacz, jak robię pierogi na filmie1. Przygotowuje idealne elastyczne ciasto według mojego sprawdzonego przepisu . Ciasto w misce przykrywam foliową torebką, żebu nie obsychało i obowiązkowo, po wyrobieniu, musi odpocząć około 30 minut - jest wówczas rewelacyjne do lepienia pierogów. Praktycznie można robić pierogi tylko od czasu do czasu, podsypując
mąką.2. Posiekaną
dymkę kroję byle jak i podsmażam na
oleju. Dodaję do niej troszkę
soli,
zioła prowansalskie a kiedy zmięknie, dodaję starty na tarce
czosnek. Krótko podsmażam, bo
czosnek nie może się przypalić. Wlewam do rondelka 2-3 łyżki rosołu, żeby od
spodu naczynia, oderwać najlepsze smaki z
cebulki i
czosnku.3.
Mielę w takiej kolejności: najpierw wrzucam do maszyny
mięso, podsmażoną
cebulkę, warzywa a na koniec
bułkę tartą namoczoną w niewielkiej ilości rosołu lub
wody. Rola
bułki (może być
bułka czerstwa namoczona, jak do kotletów) jest tylko taka, żeby przepchnęła te najsmaczniejsze składniki do przodu.4. Siekam
szczypiorek i dodaję do zmielonych składników. Całość doprawiam jeszcze odrobiną
soli (trzeba próbować),
chilli i dodaję rosół, który spulchni pyszny farsz. Mieszam i gotowe. Można wałkować placki i lepić pierogi. Szczegółowo pokazuję przygotowanie na filmie.

5. Pierogi gotujemy przynajmniej w 4-5 litrach
wody na trzy
razy (chyba, że macie większy garnek, tak by ugotować na dwa
razy). Pierogi wrzucam pojedynczo do osolonego wrzątku (dodaję do wrzątku 1 łyżkę
oleju - dla poślizgu) i delikatnie mieszam, by nie przywarły do dna. Od momentu zagotowania, zmniejszam płomień do minimum i gotuję maksymalnie pół minuty. Zbyt długo gotowane pierogi mogą się rozciapywać.Z ilości składników, które podałam w przepisie wyszło mi dokładnie tyle pierogów, ile widzicie poniżej na zdjęciu (48 sztuk). Ilość pierogów zależy też od wielkości placuszków i składników. Pierogi układamy na podsypanej
mąką stolnicy lub macie silikonowej (mata z silikonu bardzo dobrze się sprawdza, gdyż ciasto nie przykleja się do niej tak bardzo, jak do innych powierzchni). Smacznego!!!

Jeśli spodobał Ci się przepis, Polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...Pozdrawiam Weronika Pozdrawiam Weronika