Wykonanie
Serdecznie dziękuję Małgosi za zaproszenie do udziału w konkursie. Dzisiaj na obiad przygotowałam placuszki (link) według DayliCooking . Wyszły niesamowicie pyszne. Chociaż pierwsze 2 całkowicie się rozpadły to już następne udało mi się w całości usmażyć :)

Składniki:1,3 kg
ziemniaków2 ząbki
czosnkupęczek
pietruszki i
szczypioru z
cebuli dymkisól ( szczypta, dwie do smaku)
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zalać je zimną
wodą, wypłukać i odcedzić na durszlaku (wypłukać je 3x). Dokładnie odsączyć najlepiej wyciskając w dłoniach. Dodać
sól, obrany i zmiażdżony
czosnek oraz drobno pokrojoną
pietruszkę (ja dodałam od siebie
szczypior cebulki).

Wszystko wymieszać następnie rozgrzać
olej na patelni. Formować w dłoniach placki i smażyć na średnim ogniu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.Podałam z gulaszem indyczym. Pysznie :)