ßßß Cookit - przepis na Szwajcarskie placki ziemniaczane według DayliCooking

Szwajcarskie placki ziemniaczane według DayliCooking

nazwa

Wykonanie

Serdecznie dziękuję Małgosi za zaproszenie do udziału w konkursie. Dzisiaj na obiad przygotowałam placuszki (link) według DayliCooking . Wyszły niesamowicie pyszne. Chociaż pierwsze 2 całkowicie się rozpadły to już następne udało mi się w całości usmażyć :)
Składniki:
1,3 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki i szczypioru z cebuli dymki
sól ( szczypta, dwie do smaku)
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zalać je zimną wodą, wypłukać i odcedzić na durszlaku (wypłukać je 3x). Dokładnie odsączyć najlepiej wyciskając w dłoniach. Dodać sól, obrany i zmiażdżony czosnek oraz drobno pokrojoną pietruszkę (ja dodałam od siebie szczypior cebulki).
Wszystko wymieszać następnie rozgrzać olej na patelni. Formować w dłoniach placki i smażyć na średnim ogniu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Podałam z gulaszem indyczym. Pysznie :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/06/szwajcarskie-placki-ziemniaczane-wedug.html