Wykonanie
Któż z nas nie lubi spaghetti... Świetnie smakuje, syci i poprawia nastrój. Nic
dziwnego... W makaronach jest sporo antydepresyjnej witaminy B. Do tego ten pyszny
pomidorowy sos, z nutą śródziemnomorskich
ziół - na podniebieniu to po prostu bajka smaku, nie do opisania. W polskim klimacie, kiedy jesień z zimą się przeplata, stawia na nogi, dając energię i witalność.A oto moja propozycja:Składniki:Przygotowałam porcję na 3 osoby
250 gram (pół paczki)
makaronu1 szklanka
sosu pomidorowego domowej roboty lub 3-4
pomidory bez skórki i twardych części (wtedy trzeba dodać
cebulkę i 1-2 ząbki
czosnku)1 łyżeczka koncentratu z
pomidorów1 kopiasta łyżeczka
miodu wielokwiatowego200-250 gram świeżego
mięsa pokrojonego w drobną kostkę1
marchewka, 1
pietruszka, skrawek
selera i
pora - pokrojone w drobną kostkę1-2
suszone grzybki pokrojone w drobną kostkęmały pęczek
koperku lub
natki pietruszki3-4 gałązki świeżego
tymianku lun szczypta
prowansalskich ziół2-3 łyżki
octu owocowego lub 1 łyżeczka
octu balsamicznego2-3 łyżki
oleju do smażeniaszczypta
bazyliisól,
pieprz do smakuPrzygotowanie1.
Mięso kroję w drobną kosteczkę. Szkoda czasu na mycie maszynki do mielenia a mielone paczkowane... Kto wie, co w nim
siedzi, więc omijam z daleka. Chyba, że zmielą w sklepie wybrany przez Was ładny kawałek mięsiwa. U mnie jest to skrawek
fileta z indyka. Przekonacie się, że pokrojone w drobną kostkę
mięsko, świetnie smakuje. Można go na kilka minut przed smażeniem, posypać
solą i odrobiną
pieprzu lub smażyć od razu. Wlewam do rondla trochę
oleju. Wrzucam
mięso na gorący tłuszcz i smażę kilka minut.2. Wstawiam wysoki garnek do gotowania
makaronu i gotuję według przepisu na opakowaniu, najlepiej na al dente, czyli na ząb.3. Do
mięsa dorzucam
miód, pokrojonego
pora i resztę warzyw oprócz
koperku i
tymianku. Wlewam przecier, w którym jest sporo
cebulki,
czosnku, dlatego nie ma go już w składnikach. Jeśli robicie sos ze świeżych
pomidorów, trzeba najpierw podsmażyć
cebulkę z
czosnkiem. Duszę wszystko pod przykryciem około 10 minut.4. Odcedzam
makaron, którego nie można płukać, dzięki temu sos łatwiej do niego przylega. Wkładam do garnka i przykrywam pokrywą.5. Na dwie minuty przed końcem dodaję posiekany
tymianek,
koperek i startą w dłoniach
bazylię, w razie potrzeby dodaję
sól i
pieprz. Chwilę duszę i dodaję
makaron. Mieszam wszystko i natychmiast podaję.Gorąco polecam, bo pyszne, wartościowe i lekkostrawne.