Wykonanie

Kiedy nastają pochmurne dni, lubię robić ciasta
czekoladowe na poprawę humoru. Dobrałam składniki tak, by ciasto nie było zbyt ciężkie, kaloryczne a przy tym pulchne i wilgotne. Dla przełamania
czekoladowego smaku, zamiast kremu, dodałam łatwą do przygotowania masę
serową bez dodawania tłuszczu z dodatkiem sosu z aronii. Ciasto jest wyśmienite, świetnie się kroi i pięknie wygląda. Polecam gorąco...Składniki:

Ciasto
czekoladowe:2,5 szklanki
mąki2-3 łyżki
kakaoszklanka
mleka3
jaja60 gram
czekoladyokoło 80 gram
masła (dwie łyżki)3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat według uznaniaszczypta
soli
Masa serowa:500 gram
serka homogenizowanego (wybrałam
truskawkowy)4 łyżki soku z aronii (może to być sos, czy
sok malinowy lub inny, jaki lubicie)2 łyżki z górką
mąki ziemniaczanej lub 2 budynie
śmietankowe3
jaja1 szklanka
mleka1-2 łyżeczki
cukruszczypta
soliLukier2-3 łyżki
cukru pudru2-3 łyżeczki
śmietany słodkiejkilka kropel
cytrynyOprócz powyższych składników będziesz potrzebować 3 - 4 łyżki powideł lub
dżemuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Mieszamy suche składniki na ciasto:
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia2.
Masło,
czekoladę,
mleko i
cukier (1-2 łyżeczki
cukru zostawiamy do utrwalenia piany) podgrzewamy w rondlu tylko do rozpuszczenia składników, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie dodania do sypkich składników, masa powinna być letnia lub ciepła, ale nie gorąca.3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, wykładamy formę papierem (ja tego nie zrobiłam, ale z papierem jest bezpieczniej wyjąć ciasto z formy, które później, kiedy wystygnie, trzeba podzielić na dwa płaty)4. Ubijamy pianę ze szczyptą
soli, dodając pod koniec, kiedy jest już dobrze ubita trochę
cukru do jej utrwalenia - to naprawdę działa)5. Łączymy suche składniki z płynnymi, mieszając tylko do ich połączenia a później dodajemy pianę w kilku porcjach. Wylewamy do formy (użyłam prostokątnej o wymiarach 28 cm x 40 cm) i wstawiamy do piekarnika. Moje ciasto piekło sie tylko 25 minut w 175 stopniach C, ale jeśli użyjecie mniejszej formy, gdzie ciasto będzie wyższe, czas na pewno się wydłuży.6. Wystudzone ciasto kroimy na dwa płaty. Jeden z nich wraca na spód formy7. W misie krótko mieszamy
serek homogenizowany z
mlekiem,
budyniem i
żółtkami. Piekarnik ponownie rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C. Na koniec dodajemy w dwóch rzutach ubitą pianę z
białek ze szczyptą
soli, do której również pod koniec ubijania dodajemy troszkę
cukru. W trakcie mieszania piany z masą
serową, dolewamy sos z aronii i wszystko delikatnie, ale krótko mieszamy, tylko do połączenia. Wylewamy masę
serową na spodni płat i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.8. Wystudzoną masę
serową smarujemy powidłami, dzięki temu drugi płat ciasta dobrze przylgnie do masy. Pokrywamy ciasto wierzchnim płatem
czekoladowego ciasta.9. Do
cukru pudru dodajemy stopniowo słodką
śmietankę i kilka kropel
cytryny. Nie robiłam grubej warstwy lukru, bo po prostu nie lubię nadmiaru, ale większą ilość łatwiej rozprowadzić.
Czekoladowe ciasto z
owocowym sernikiem to idealne połączenie, zwłaszcza na smętne, pochmurne dni.Zobacz koniecznie:latwy przepis na murzynka z
migdałamipyszny murzynek
kokosowytort murzynek z
brzoskwiniami