Wykonanie
Uwielbiam te chwile, kiedy mieszam, miksuje, ucieram i zagniatam ciasto, a moja kuchnia wypełnia się słodkimi zapachami wypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe, a najpiękniejszy moment to ten kiedy moi bliscy z zadowoleniem pałaszują ciasta i
ciasteczka.Z tego uwielbienia powstał kokosowiec czyli
biszkopt z
kremem czekoladowym i wkładką
kokosową, która moim zdaniem bardziej przypomina sklepowy batonik niż ta z popularnego przepisu na bounty - klik . Ale to już musicie wypróbować i ocenić sami, czy tak faktycznie tak jest, czy to tylko moje subiektywne odczucia.
Biszkopt:5 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJaja ubijamy z
cukrem aż powstanie nam gęsta piana, delikatnie mieszamy ją z
proszkiem do pieczenia i
mąką. Przekładamy do blaszki (23,5x35,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.
Beza:4
białka1 szkl.
cukru20 dkg wiórek
kokosowych1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliBiałka ubijamy z
solą dodając stopniowo
cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wsypujemy wiórki oraz
mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut w 170 st. CMasa:2
jaja1/2 szkl
cukru1 kostka
masła2 łyżki
kakaoczekolada mleczna lub gorzkakilka łyżek
mlekaJajka ubijamy z
cukrem na parze. Miękkie
masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego partiami ubite
jajka i
kakao.
Biszkopt przekrawamy na pół, rozsmarowujemy na nim połowę kremu, przykrywamy wkładką
kokosową, smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugą połową
biszkoptu.
Czekoladę rozpuszczamy z
mlekiem w kąpieli
wodnej i polewamy nią nasze ciasto. Przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.