ßßß
Przepis na to ciasto od jakiegoś czasu krąży w internecie i jest dość popularny. A że kocham kokos postanowiłam też się skusić i spróbować go upiec. Przerobiłam proporcję, bo chciałam uzyskać ciasto wyższe niż w oryginale ale nie spodziewałam się, że wyrośnie aż takie duże. Dla czekoholików i wielbicieli kokosu to na pewno przepis wart wypróbowania.*tortownica 21 cm:Składniki: na kulki serowe:250 g twarogu50 g kokosu50 g cukru3 łyżki mąki1 jajko na ciasto:5 jajek225 g mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej150 g cukru150 g czekolady deserowej4 łyżki kakao150 ml mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli na polewę:1/4 kostki masła1/4 szklanki cukru pudrułyżka kakaołyżka wrzątkupłatki kokosowe i czekoladowePrzygotować kulki: wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę.Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Z masy serowej ulepić kulki (najlepiej zwilżonymi rękami) i ułożyć na dnie blaszki.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej.Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao i wrzątek zagotować mieszając. Kiedy polewa trochę zgęstnieje polać ciasto i posypać płatkami kokosa i czekoladą.źródło przepisu - muzulmakanakuchni - z moimi zmianami