Wykonanie

Muffki, Muffinki, Babeczki, ahhh... rozmarzyłam się. Uwielbiam Muffinki są takie mięciutkie, pachnące i pulchne a przede wszystkim proste. Choć lubię, je w każdej odsłonie czy to słodkiej czy wytrawnej najbardziej smakują mi te klasyczne. Sprawia mi przyjemność dawanie ludziom Muffinek w ramach dodatku do prezentu. Tak się złożyło, że mój kolega Grzesiek miał wczoraj urodziny, wiec upiekłam dla niego Muffy.Do upieczenia 6 do 12 Muffiniek w zależności od blachy,potrzebujemy :3 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1 i troszkę szklanki
mleka2 duże
jaja125 g
masła w temp. pokojowejszczypta
solipłatki czekoladowe3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenialaska waniliiaromat np
pomarańczowyI teraz najprostsza część. Wrzucamy wszystko razem do miski i mieszamy suche z suchymi, mokre z mokrymi a
potem mieszamy wszystko by się połączyło.Dzielimy na dwie połowy doprawiamy
kakao, drugą zostawiamy jasną. Piekarnik na 180 stopni, muffinki nakładamy do foremek i pieczemy 15-20 min ( ciemne 5 min dłużej). Parę trików które stosuje gdy mam więcej czasu. Aby Muffinki były były ekstra
waniliowe można zagotować
mleko z
wanilią. Do gotującego
mleka wrzucamy obskrobaną
wanilie ziarnka i "patyczek" i gotujemy na małym ogniu. Przed dodaniem do ciasta studzimy i usuwamy "patyczek".
Masło można również rozpuścić i podać lekko ciepłe, ciasto łatwiej się połączy i będzie bardziej mięciutkie.Smacznego :)