Wykonanie

To jedna z tych zup, mająca w sobie prawie wszystko, co tylko potrzebuje nasz organizm. Oprócz wartości zdrowotnych nie brak w niej smaku i aromatu. Jako zagęszczacza użyłam
płatków owsianych, które tak, jak
kapusta są kopalnią witamin i minerałów.Składniki:

porcja na 4-5 osóbpół niedużej główki świeżej
białej kapusty1
marchew1
pietruszka5-6 łyżek
płatków owsianych namoczonych wcześniejpęczek
natki z
pietruszki1 mała
cebulka1 ząbek
czosnku1 łyżka
śmietany 12% lub 2-3 łyżki
mleka do zabielenia zupy (opcjonalnie - można nie zabielać)szczypta
ziół prowansalskich2
listki laurowe2-3 ziarna
ziela angielskiegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Kapustę kroimy w drobne części, wygodne do jedzenia. Płuczemy pod bieżącą
wodą a na koniec można przelać wrzątkiem jeszcze na durszlaku. Nalewamy
wodę około 1,5 litra i wstawiamy na palnik. W międzyczasie kroimy warzywa i dorzucamy do
kapusty. Na początku
solę i dodaję
liście laurowe i
ziele angielskie. Gotuję do miękkości. W połowie gotowania, wsypuję do rondla posiekaną
cebulkę, którą delikatnie rumienię i dodaję starty
czosnek. Chwilkę podsmażam, dodaje kilka łyżek płynu z zupy, by zabrać z rondla smaczne przywarki i dodaje wszystko do zupy. Na pięć minut przed końcem dodaję
płatki owsiane. Pod koniec rozcieram w dłoniach
zioła prowansalskie i wrzucam do garnka. Próbuję i gotuję jeszcze chwilę. Zabielam rozbełtaną
śmietaną w niewielkiej ilości gotującej się zupy i dodaję do całości. Po czym wyłączam płomień i dorzucam posiekaną
natkę z
pietruszki. Zupa jest taniutka, zdrowa i smakowita. Polecam...