Wykonanie

Kocham gotowanie, ale często szkoda mi czasu na długotrwałą obróbkę.
Kurczak lub
indyk w
musztardowym sosie, z
ryżem na sypko i z surówką z
kiszonej kapusty smakuje doskonale a satysfakcja tym większa, bo roboty przy tym prawie wcale. Przygotowałam
mięso drobiowe (u mnie był to kawałek
fileta z indyka, ale jeśli użyjecie
kurczaka, będzie jeszcze szybciej).Składniki:porcja na dwie osobyokoło 300 gram pokrojonego, jak na gulasz
mięsa drobiowego1 łyżeczka
sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka z brzuszkiem
musztardy chrzanowej1 łyżeczka
mąki pszennej2 łyżki
śmietany 12%1 mały pęczek
cebulki ze
szczypiorkiemtrochę
natki z
pietruszki (opcjonalnie)1 ząbek
czosnkukilka kropel
miodu lub szczypta
trzcinowego cukruszczypta
ziół prowansalskich1 łyżka
oleju do podsmażenia
mięsaszczypta
soliskładniki marynaty do
mięsa1-2 łyżki
octu owocowego lub
winnegoszczypta
soliPrzygotowanie
Mięso posypuję szczyptą
soli i
pieprzu, polewam
octem i mieszam (do takiej marynaty można też dodać kilka kropel
oleju, ale wtedy, kiedy
mięso ma czas dłużej się marynować). Odstawiamy przynajmniej na 10-15 minut, choć dobrze to zrobić wcześniej, bo lepiej skruszeje. Nie ma jednak obawy, dobre i kilkanaście minut, by można cieszyć się pysznym daniem. W rondlu rozgrzewam tłuszcz i dodaje
mięso. Kiedy zbieleje, najwyżej delikatnie się zrumieni, dodaję do niego na czubeczku łyżeczki
miód i
sos sojowy,
czosnek i
zioła. Chwilkę podsmażam, by nie przypalić
czosnku, posypuję
mąką na sucho, mieszam dokładnie i podlewam niedużą ilością
wody. Mieszam do jednolitej papki i dodaję jeszcze ciut
wody. Duszę pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaję
musztardę wymieszaną ze
śmietaną i dolewam
wody, jeśli
sos jest zbyt gęsty. Na pół minuty przed końcem dodaję posiekany
szczypior (te białe części) a na koniec pozostały
szczypiorek i trochę
natki z
pietruszki i świeżo zmielonego
pieprzu. Mieszam, próbuję i koryguję smak Zestawiam z ognia i gotowe. Podaję ze świeżym
ryżem na sypko i surówką z
kiszonej kapusty.Polecam!!! Życzę Wam we wszystkich przygotowaniach - mało roboty i dużo, dużo smaku i przyjemności.