ßßß Cookit - przepis na Jak szybko przygotować mięso na przykład do ryżu

Jak szybko przygotować mięso na przykład do ryżu

nazwa

Wykonanie

Kocham gotowanie, ale często szkoda mi czasu na długotrwałą obróbkę. Kurczak lub indyk w musztardowym sosie, z ryżem na sypko i z surówką z kiszonej kapusty smakuje doskonale a satysfakcja tym większa, bo roboty przy tym prawie wcale. Przygotowałam mięso drobiowe (u mnie był to kawałek fileta z indyka, ale jeśli użyjecie kurczaka, będzie jeszcze szybciej).
Składniki:
porcja na dwie osoby
około 300 gram pokrojonego, jak na gulasz mięsa drobiowego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka z brzuszkiem musztardy chrzanowej
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12%
1 mały pęczek cebulki ze szczypiorkiem
trochę natki z pietruszki (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
kilka kropel miodu lub szczypta trzcinowego cukru
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka oleju do podsmażenia mięsa
szczypta soli
składniki marynaty do mięsa
1-2 łyżki octu owocowego lub winnego
szczypta soli
Przygotowanie
Mięso posypuję szczyptą soli i pieprzu, polewam octem i mieszam (do takiej marynaty można też dodać kilka kropel oleju, ale wtedy, kiedy mięso ma czas dłużej się marynować). Odstawiamy przynajmniej na 10-15 minut, choć dobrze to zrobić wcześniej, bo lepiej skruszeje. Nie ma jednak obawy, dobre i kilkanaście minut, by można cieszyć się pysznym daniem. W rondlu rozgrzewam tłuszcz i dodaje mięso. Kiedy zbieleje, najwyżej delikatnie się zrumieni, dodaję do niego na czubeczku łyżeczki miód i sos sojowy, czosnek i zioła. Chwilkę podsmażam, by nie przypalić czosnku, posypuję mąką na sucho, mieszam dokładnie i podlewam niedużą ilością wody. Mieszam do jednolitej papki i dodaję jeszcze ciut wody. Duszę pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaję musztardę wymieszaną ze śmietaną i dolewam wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Na pół minuty przed końcem dodaję posiekany szczypior (te białe części) a na koniec pozostały szczypiorek i trochę natki z pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszam, próbuję i koryguję smak Zestawiam z ognia i gotowe. Podaję ze świeżym ryżem na sypko i surówką z kiszonej kapusty.
Polecam!!! Życzę Wam we wszystkich przygotowaniach - mało roboty i dużo, dużo smaku i przyjemności.
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/10/jak-szybko-przygotowac-mieso-na-przykad.html