Wykonanie
Na stół świąteczny przydałoby się przygotować jeden lub dwa półmiski z dobrą domową przekąską. Rolada nie jest trudna do przygotowania. Choć trwa to minimum 12 godzin to większość czasu przypada na wylegiwanie się
mięsa w kruszącej marynacie, dzięki której
schab, pomimo że nigdy nie będzie miękki, jak masełko, na pewno zyska na soczystości i smaku.

Składniki podstawowe


około 1,5 kg
schabuokoło 0,5 kg
mięsa od
łopatki lub
karkówkiokoło 20 dag
śliwek suszonych bez pestekokoło 100 g
orzechów włoskichSkładniki marynatyokoło 2, 5 łyżeczek
soli (około 15g)2-3 ząbki posiekanego
czosnkuokoło 2 łyżeczek
ziół prowansalskichdodatkowo szczypta
majeranku2-3 zmielone
liście laurowe10 ziaren posiekanego jałowcapo szczypcie słodkiej i
ostrej papryki2-3 łyżeczki
miodu3 łyżeczki
oleju3 łyżeczki
musztardyokoło 30 ml
octu owocowego lub
winnegoPrzygotowanie marynatySkładniki marynaty po prostu mieszam (częścią
soli oprószam
mięso a resztę
soli dodaję do marynaty). 1/4 część marynaty zużywam do
mięsa pokrojonego w niedużą kostkę a 3/4 do
schabu.Przygotowanie rolady schabowejPrzepis na filmieDo rolady dodałam sporo
mięsa,
śliwek i
orzechów włoskich. To trochę utrudnia jej zawijanie, które powinno być w miarę możliwości ścisłe. Mniejsza ilość dodatków na pewno ułatwi rolowanie
mięsa.
Mięso od
łopatki, bo takie użyłam do nadzienia kroję w drobną kostkę, jak do
kiełbasy i używam bardzo podobnej marynaty, jak do domowych
wędlin (
mięso w marynacie przechowuję 12 godzin). Można użyć
mięsa mielonego, ale nie będzie tak ładnie wyglądać w roladzie, jak kawałeczki
mięsa, które widać na zdjęciu.
Schab rozcinam na prostokątny płat. Wkładam do foliowego rękawa do pieczenia i ostrożnie rozbijam tłuczkiem.

Jedną stronę, która będzie zawinięciem na zewnątrz, rozbijam nieco cieniej, żeby rolada ładnie wyglądała po upieczeniu. Rozcinam foliowy rękaw i smaruję płat marynatą. Nakłuwam wielokrotnie widelcem w wielu miejscach, żeby marynata dotarła do każdego kawałka - to mój sposób na soczysty
schab. Wkładam do naczynia i ponownie masuję
schab. Zwijam, jak roladę i w naczyniu pod przykryciem przechowuję w lodówce przez 12 godzin.Warunkiem, żeby pokrojone
mięso dobrze związało a
potem ładnie się kroiło jest po prostu kilkuminutowe mieszanie
mięsa z marynatą i powtórne mieszanie przed wyłożeniem na rozbity płat
schabu. Rozłożone
mięso na schabie uklepuję, Na nie wykładam
śliwki i
orzechy. Zawijam ściśle roladę, ale z wyczuciem. Na pewno część składników z
boków wyleci, ale gdy skończę zawijanie powkładam je po bokach. Po czym zwijam, jak najciaśniej roladę w rozcięty na duży prostokąt rękaw do pieczenia. Zawijam dobrze boki folii i wkładam do naczynia żaroodpornego.Jeden kilogram
mięsa pieczemy średnio około jednej godziny.U mnie wyszła gruba rolada, więc, żeby szybko ścięło się
białko po wierzchu rolady, co z kolei zabezpieczy roladę przed wysuszeniem, piekę bez przykrycia w wysokiej temperaturze 200 stopni C., grzałka góra-dół przez 30 minut na półce poniżej środkowej.
Potem obniżam temperaturę do 180 stopni C i piekę jeszcze około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie odwijam folie (trzeba folię naciąć nożem, pamiętając by
mięso ułożyć widocznym zawinięciem rolady do dołu naczynia, żeby się przypadkiem rolada nie rozluźniła) polewam
sokiem roladę i posypuję mieszanką
ziół prowansalskich z
papryką słodką i ostrą. Zapiekam przez 3-4 minuty na funkcji grilla, w temperaturze 180 stopni C.Polecam moje przepisy na domowe
wędlinykotlety
schabowe soczyste i miękkieSmacznego!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika