ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Schab piekę na każde święta czy imprezy rodzinne bo to dużo lepsza wędlina od kupnej.
Czasami piekę tylko nacierając przyprawami a czasami nadziewam owocami. Wybierając kawałek mięsa szukam takiego z tzw. warkoczem i cienką warstewką tłuszczyku na wierzchu bo takie mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste - jeżeli ktoś tego tłuszczyku nie lubi to można bo po upieczeniu odciąć, ale zwykle wytapia się bez śladu.
składniki:
ok. 1 , 5 kg schabu wieprzowego bez kości
15 - 20 dkg śliwek suszonych bez pestek
do smaku: sól, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, majeranek
2 łyżki oleju
sposób przygotowania: Mięso myję i osuszam dokładnie a następnie nacinam ostrym nożem ze szpiczastym zakończeniem wbijając nóż z obu stron w środek - powstaje kieszeń w środku kawałka, w którą wpycham śliwki suszone - można użyć polskich wędzonych, ale te są bardzo aromatyczne i nie każdy je lubi. Można więc zastąpić je kalifornijskimi albo pomieszać oba rodzaje.
Mięso ze śliwkami natarłam porządnie solą, czosnkiem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na noc.
Przed pieczeniem skropiłam mięso olejem i ułożyłam na blasze, warstwą z tłuszczykiem do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 15 min. obniżyłam temperaturę do 160 st. C a mięso podlałam gorącą wodą, ok. 3/4 szkl. - piekłam dalej ok. 1 godziny polewając sosem co 10 - 15 min.. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam przykryte folią aluminiową na co najmniej 15 min. żeby odpoczęło jeżeli pieczemy schab do podania na gorąco a jeśli ma być jako wędlina to zostawiam bez przykrycia do wystudzenia.
Jeżeli kawałek schabu jest szeroki i dość płaski to można go po nafaszerowaniu owocami obwiązać sznurkiem kuchennym nadając bardziej okrągły kształt.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/schab-pieczony-ze-sliwkami.html