Wykonanie
Schab piekę na każde święta czy imprezy rodzinne bo to dużo lepsza
wędlina od kupnej.Czasami piekę tylko nacierając
przyprawami a czasami nadziewam
owocami. Wybierając kawałek
mięsa szukam takiego z tzw. warkoczem i cienką warstewką tłuszczyku na wierzchu bo takie
mięso podczas pieczenia nie wysycha i jest bardziej soczyste - jeżeli ktoś tego tłuszczyku nie lubi to można bo po upieczeniu odciąć, ale zwykle wytapia się bez śladu.

składniki:ok. 1 , 5 kg
schabu wieprzowego bez kości15 - 20 dkg
śliwek suszonych bez pestekdo smaku:
sól,
czosnek granulowany,
pieprz ziołowy,
majeranek2 łyżki
olejusposób przygotowania:
Mięso myję i osuszam dokładnie a następnie nacinam
ostrym nożem ze szpiczastym zakończeniem wbijając nóż z obu stron w środek - powstaje kieszeń w środku kawałka, w którą wpycham
śliwki suszone - można użyć
polskich wędzonych, ale te są bardzo aromatyczne i nie każdy je lubi. Można więc zastąpić je kalifornijskimi albo pomieszać oba rodzaje.
Mięso ze
śliwkami natarłam porządnie
solą,
czosnkiem,
pieprzem ziołowym i
majerankiem. Zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na noc.Przed pieczeniem
skropiłam mięso olejem i ułożyłam na blasze, warstwą z tłuszczykiem do góry. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 15 min. obniżyłam temperaturę do 160 st. C a
mięso podlałam gorącą
wodą, ok. 3/4 szkl. - piekłam dalej ok. 1 godziny polewając sosem co 10 - 15 min.. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam przykryte folią aluminiową na co najmniej 15 min. żeby odpoczęło jeżeli pieczemy
schab do podania na gorąco a jeśli ma być jako
wędlina to zostawiam bez przykrycia do wystudzenia.Jeżeli kawałek
schabu jest szeroki i dość płaski to można go po nafaszerowaniu
owocami obwiązać sznurkiem kuchennym nadając bardziej okrągły kształt.