Wykonanie
Jeśli cenisz własne zdrowie i szczupłą sylwetkę przepis na
rybę jest właśnie dla Ciebie. Postaw w jednym daniu na wszystkie składniki odżywcze. Zadziwisz tym specjałem kapryszące dzieci, serwując im kotleciki w kształcie serduszek lub kwiatuszków. Proporcję składników są idealnie dobrane i nie ma
mowy o rozpadaniu, czy innych tego typu problemach.

Składniki(porcja na 3-4 osoby)0,7 kg najlepiej świeżej
ryby (jeśli mrożona, trzeba ją dobrze odcisnąć z
wody - w tym przypadku tusze są lepsze od filetów). Wybieram przeważnie
dorsza i mirunę.Około 50 gram
ryżu - szklanka ugotowanegookoło 100 gram
kaszy jaglanej1
cebula1
porokoło 3 szklanek
bulionu warzywnego lub
wody (do sosu i do gotowania pulpetów1
jajo1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejolej do smażenia2-3 łyżki
otrębów owsianych - panierkapodstawowe
przyprawy:
sól,
pieprz i ulubione
zioła do sosu (można go zrobić na rosole z pulpetów - ja zrobiłam osobno sos
porowy, bo chciałam przełamać smak
ryby)Przygotowanie
Ryby oczyszczamy, usuwamy skórę, myjemy i porządnie osączamy z
wody. Kroimy na kawałki i mielimy w maszynce. Zrumienioną
cebulkę dodajemy do maszyny a na końcu ugotowany
ryż i mielimy. Masę
rybną doprawiamy podstawowymi
przyprawami, by
ryba smakowała, jak
ryba. Dodajemy
jajo i dobrze wszystko wyrabiamy. Masa powinna być w miarę gęsta. Wstawiamy ją do lodówki, by nabrała zwartości. Gotujemy
kaszę jaglaną na małym ogniu, podobnie jak
ryż - trzy części
wody na 1 część
kaszy. Może się wydawać, że trochę za dużo
wody, ale ona stale wyparowuje podczas gotowania, więc bez obawy, będzie dobrze. Co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliła. Po 10-15 minutach powinna być gotowa. Kilka dni w diecie z cudowną
kaszą jaglanąprzyśpiesza metabolizm i oczyszczanie organizmu.Umytego
pora (1/3 części dolnej, dodałam pod koniec smażenia do
cebulki) kroimy, jak najdrobniej i wrzucamy do
bulionu, doprawiamy
ziołami (
majeranek,
bazylia,
sól,
pieprz) i gotujemy maksymalnie 2 minuty, by
por nie stracił zielonej barwy. Zagęszczamy rozbełtaną
mąką ziemniaczaną (można użyć pszennej) i gotowe. (Ten przepis jest nie tylko świetny dla zdrowia i sylwetki, ale dla diety bezglutenowej, w chorobach
serca, układu pokarmowego...)Wyjmujemy masę
rybną . Na miseczkę wsypujemy
otręby owsiane. Dzielimy masę na połowę. Z jednej części robimy kotleciki, przy pomocy dostępnych foremek (wkładamy do nich masę, dobrzy upychamy, wygładzamy wierzch i wyjmujemy z formy). Panierujemy w otrębach - na sucho (bez maczania w
białku). Przekonacie się, że to przepyszna i chrupiąca panierka, świetnie przylega i nie odpada. Wersję dietetyczną, czyli pulpety z
ryby, wyrabiamy tradycyjnie rękoma i w niczym nie obtaczamy. Masa świetnie się ścina tuż po wrzuceniu na gorący
bulion. Gotujemy maksymalnie około 5 minut na wolniutkim ogniu. Kotlety
rybne smażymy na
oleju, na średnim płomieniu, 2 minuty z każdej strony - jeśli są bardzo grube, nieco dłużej. Poniżej podaje adresy do surówek. Zrobiłam dwie -
marchewkowo-porowa i prostą surówkę z
kiszonej kapusty.