Wykonanie

Kochani!Placki ziemniaczane tradycyjnie smaży się na tłuszczu, a do startych
ziemniaków dodaje się
mąki i
cebuli. Niektórzy dodają też
śmietanę - przyznam, że to iście szatański, ale jaki za to smaczny pomysł! (Pozdrawiam Irka w tym miejscu ;) )Moje placki są bez glutenu i nie smażymy ich w głębokim tłuszczu. Na każdą partię pięciu placków użyłam 1 łyżkę
oleju ryżowego. Są również delikatne, ponieważ robiłam je z myślą o córce, która nie przepada za intensywnym smakiem
cebuli,
czosnku czy
ziół, a placki ziemniaczane, tak jak ja w dzieciństwie, zwykle posypuje sobie odrobinką
cukru :)

Zapraszam na mój przepis :)PLACKI ZIEMNIACZANESkładniki na całą furę plackówPonad kilogram
ziemniaków - po starciu ważyły 1,25kg3
jajka25g
mąki ziemniaczanej50g
mąki amarantusowejdoprawiamy według gustu:
czosnek starty lub
cebula,
zioła,
curry,
pieprz czy
sól - wszystkie chwyty dozwolone
olej ryżowyPrzygotowanie

Zdecydowałam się na taką ilość
ziemniaków, ponieważ byłam ciekawa jak sobie z nimi poradzi moja nowa maszynka Redmond RMG-1205-8 . Jest to wielofunkcyjne urządzenie, dzięki któremu niemal codziennie przygotowujemy w domu świeżo wyciskane
soki. Tym razem przetarłam przez nią ponad kilogram
ziemniaków. Musiałam do tego użyć trochę siły, a
ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki, ale opłacało się. Wszystko starłam w dosłownie minutę!

Do startych
ziemniaków dokładamy wymieszane ze sobą wcześniej
mąki, 3
jajka i mieszamy na gładką masę. Patelnię rozgrzewamy na maxa - to bardzo ważne, ponieważ jest wtedy największa szansa, że nic się nam nie przyklei. Kładziemy na nią łyżkę
oleju ryżowego i rozprowadzamy go po powierzchni. Placki smażymy z obu stron aż się zarumienią lub trochę dłużej - tak jak lubicie.


Rzecz prosta, a wręcz
banalna, ale potrafi wszystkich ucieszyć! Placki znikały szybko i do końca dnia wszystkie były już spałaszowane. Dzięki ten nowej maszynce,
będę je robiła na pewno częściej niż do tej
pory!

Ania