Wykonanie
To stary przepis z zeszytu babci i zawsze się sprawdza. Jak dotąd nie
jadłam lepszej babki wielkanocnej a do tego bez sztucznych barwników i
proszku do pieczenia. Mogą ją zajadać dzieci, nawet te najmniejsze... Jedynie co trzeba zrobić to porządnie rozetrzeć
masło lub
margarynę na przysłowiowy puszysty krem, dodać kolejno
żółtka,
mąkę tortową z ziemniaczaną,
bakalie a na końcu pianę.

Składniki:ciasto piaskowe:4 duże
jaja200 gram
masła lub
margaryny2-3 łyżki
oleju o łagodnym smaku3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
bakalii (użyłam
rodzynki i
żurawiny)0,5 szklanki
cukrukilka kropel ulubionego aromatuszczypta
soliDo dekoracji babki wielkanocnej możesz użyć:dowolny
lukier (użyłam lukru
kakaowego i białego- biały : około 2 łyżek
cukru pudru +
sok z cytryny,
kakaowy : 1-2 łyzeczki
kakao, 3łyżki
cukru pudru, łyżka
likieru arakowego lub
amaretto, 2 łyżki
wody)3 łyżki posiekanych
migdałów do posypania babkiSposób wykonania babki wielkanocnejNastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy formę maksymalnie o średnicy 18 cm w górnej średnicy. Powinnam była zwiększyć proporcje składników do 5 jaj i z każdej
mąki przynajmniej po szklance. Z pewnością następnym razem tak zrobię. Gdyby się okazało, że Wasza forma jest za mała to żaden kłopot. Możecie wlać ciasto do małych form na babeczki lub małych naczyń żaroodpornych.
Masło rozcieramy z drobnym
cukrem do momentu aż zacznie się fakturować, jak gładki i puszysty krem. Pod koniec dodajemy
olej i miksujemy. Dodajemy suche składniki, aromat i chwilę mieszamy. Ubijamy pianę ze szczyptą
cukru, dodając pod koniec najwyżej 1 łyżkę
cukru, by utrwalić pianę. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i delikatnie łyżką (odstawiamy mikser) rozrzedzamy ciasto. Dodajemy
bakalie (wcześniej powinno się je sparzyć wrzątkiem, porządnie spłukać ewentualne konserwanty i osuszyć na sicie). Dodajemy stopniowo resztę piany, ostrożnie łącząc z
ciastem. Wypełniamy
ciastem wysmarowaną i wysypaną
tartą bułką formę. Wkładamy na środkową półkę i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.Polecam przepis na wielkanocną
sałatkę z
kurczakiem :

Życzę wszystkim z okazji Świąt Wielkanocnych optymizmu, smaku i radości każdego dnia