ßßß Cookit - przepis na Babka Wielkanocna - super przepis

Babka Wielkanocna - super przepis

nazwa

Wykonanie

To stary przepis z zeszytu babci i zawsze się sprawdza. Jak dotąd nie jadłam lepszej babki wielkanocnej a do tego bez sztucznych barwników i proszku do pieczenia. Mogą ją zajadać dzieci, nawet te najmniejsze... Jedynie co trzeba zrobić to porządnie rozetrzeć masło lub margarynę na przysłowiowy puszysty krem, dodać kolejno żółtka, mąkę tortową z ziemniaczaną, bakalie a na końcu pianę.
Składniki:
ciasto piaskowe:
4 duże jaja
200 gram masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju o łagodnym smaku
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka bakalii (użyłam rodzynki i żurawiny)
0,5 szklanki cukru
kilka kropel ulubionego aromatu
szczypta soli
Do dekoracji babki wielkanocnej możesz użyć:
dowolny lukier (użyłam lukru kakaowego i białego
- biały : około 2 łyżek cukru pudru + sok z cytryny,
kakaowy : 1-2 łyzeczki kakao, 3łyżki cukru pudru, łyżka likieru arakowego lub amaretto, 2 łyżki wody)
3 łyżki posiekanych migdałów do posypania babki
Sposób wykonania babki wielkanocnej
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy formę maksymalnie o średnicy 18 cm w górnej średnicy. Powinnam była zwiększyć proporcje składników do 5 jaj i z każdej mąki przynajmniej po szklance. Z pewnością następnym razem tak zrobię. Gdyby się okazało, że Wasza forma jest za mała to żaden kłopot. Możecie wlać ciasto do małych form na babeczki lub małych naczyń żaroodpornych. Masło rozcieramy z drobnym cukrem do momentu aż zacznie się fakturować, jak gładki i puszysty krem. Pod koniec dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy suche składniki, aromat i chwilę mieszamy. Ubijamy pianę ze szczyptą cukru, dodając pod koniec najwyżej 1 łyżkę cukru, by utrwalić pianę. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i delikatnie łyżką (odstawiamy mikser) rozrzedzamy ciasto. Dodajemy bakalie (wcześniej powinno się je sparzyć wrzątkiem, porządnie spłukać ewentualne konserwanty i osuszyć na sicie). Dodajemy stopniowo resztę piany, ostrożnie łącząc z ciastem. Wypełniamy ciastem wysmarowaną i wysypaną tartą bułką formę. Wkładamy na środkową półkę i pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Polecam przepis na wielkanocną sałatkę z kurczakiem :
Życzę wszystkim z okazji Świąt Wielkanocnych optymizmu, smaku i radości każdego dnia
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/03/babka-wielkanocna-super-przepis.html